Prijswinnaar Stripy is lastig te kweken

Oprichter Jan-Willem de Jongh van chrysantenkwekerij Retine in Tuil verkoopt zijn bloemen graag via de veilingklok. Het bedrijf viel tijdens de chrysantenshow op de Keukenhof met de nieuwe en exclusieve soort Stripy in de prijzen.

Prijswinnaar+Stripy+is+lastig+te+kweken
© William Hoogteyling

Chrysantenkwekerij Retine viert volgend jaar haar veertigjarig jubileum. In 1979 is Jan-Willem de Jongh met zijn vrouw Dineke begonnen met het kweken van aardbeien en trosanjers. 'We waren begin 20 en zaten vol ambities', zegt De Jongh.

'Maar het was een probleem om aan personeel te komen, omdat we in de zomer volop werk hadden en daarbuiten niet. In 1986 zijn we overgeschakeld op chrysanten. Die moet je jaarrond iedere dag poten en snijden. Ik ben nog steeds blij dat we die stap hebben gezet.'

Bedrijfsuitbreiding

De kwekerij is in de loop van de tijd uitgebreid van 4.000 naar in totaal 57.000 vierkante meter op twee locaties. De Jongh, geassisteerd door dochter Martine, leidt de ene locatie, de andere is in handen van zijn zoon René die deel uitmaakt van de BV.

Met onze vaste mensen houden we de kwaliteit hoog, wat vertrouwen geeft in de markt

Jan-Willem de Jongh, oprichter van chrysantenkwekerij Retine

Tijdens de chrysantenshow in de Keukenhof van afgelopen voorjaar zijn vader en zoon met de tweekleurige Stripy in de prijzen gevallen. Ze wonnen zowel de eerste prijs in de categorie troschrysanten, als de vakprijs van de Keukenhof voor alle chrysanten.

Stripy heeft roze bloemblad, witte randen en groen hart.
Stripy heeft roze bloemblad, witte randen en groen hart. © William Hoogteyling

'Niet gemakkelijk te kweken'

'De Stripy met zijn roze bloemblad, witte randen en groene hart is niet zo gemakkelijk te kweken', zegt De Jongh. 'Ik ben door de bedden gelopen en heb tachtig takken uitgezocht die er perfect uitzagen. De jury was onder de indruk van de kwaliteit en de gelijkmatige takken.'

Het winnen van de prijs heeft de verkoop van de Stripy enorm gestimuleerd. 'Aan webwinkel Bloomon, die exclusieve boeketten samenstelt, mochten we meteen drie weken leveren tegen een goede prijs', vertelt de kweker.

'Daarna zijn ze nog twee keer teruggekomen om weer voor drie weken bloemen te bestellen. Ze zijn razend enthousiast over de Stripy die met zijn kleuren prima in moderne boeketten past. Daar zijn we zeer tevreden mee.'

Samenwerking met Dekker Chrysanten

Sinds 1998 werkt Retine samen met veredelingsbedrijf Dekker Chrysanten uit Hensbroek. 'We hebben in de loop der jaren een goede relatie met hen opgebouwd', zegt De Jongh.

'Wij willen ons onderscheiden door kwaliteit en Dekker vraagt ons vaak om nieuwe soorten uit te proberen. Samen kunnen we die goed in de markt zetten, zoals ook is gebeurd met de Stripy die we op Valentijnsdag hebben geïntroduceerd. Daar varen we allebei wel bij. Op 13 en 14 juni heeft het stekbedrijf bloeiproeven en dan ga ik zeker weer kijken wat ze hebben staan.'

Kwekerij Retine kweekt vijf soorten chrysanten: de Euro Wit, Roze, Sunny, Jordi, en Stripy. 'We willen graag telen wat een ander niet heeft', legt de kweker uit. 'We verkopen zo'n 17 miljoen chrysanten per jaar met de Euro-chrysanten als hardlopers.

Familiebedrijf Retine heeft eigen verpakkingshoezen.
Familiebedrijf Retine heeft eigen verpakkingshoezen. © William Hoogteyling

Hogere kostprijs

Een exclusieve soort als de Stripy heeft een hogere kostprijs, omdat hij slechter wortelt, ongelijkmatiger groeit en minder topkwaliteit oplevert. Daarvan produceren we er maar 20.000 tot 30.000 per week en die moeten een hogere prijs opbrengen.'

Het proces van stek tot bloem duurt tien weken, bij een minimale temperatuur in de kas van 18 graden. Om de knopvorming te stimuleren, mogen de planten niet meer dan 11 uur licht per dag ontvangen en zijn de kassen in de avonduren verduisterd. 'In de zomer staan er meer bloemen per vierkante meter in de kas dan in de winter. Dan hebben we minder licht en warmte, terwijl we toch dezelfde kwaliteit willen blijven leveren', legt De Jongh uit.

Biobestrijders

De kwekerij werkt zoveel mogelijk met biologische bestrijders en stoomt de grond voor het planten, om bodemschimmels tegen te gaan. 'Bij de bestrijding van mineervlieg, luis en trips is dat soms balanceren op een dun koord', vindt de kweker. 'Bijna alle middelen zijn verboden en daarom moeten we goed scouten.'

Via veilingklok

Retine heeft veertien personeelsleden (deels parttime) van wie sommigen al meer dan twintig jaar in dienst zijn. 'We hebben hier weinig verloop, want iedereen heeft plezier in zijn werk', zegt De Jongh.

'Daardoor kunnen we onze kwaliteit ook hoog houden en dat geeft vertrouwen in de markt. We hebben onze eigen hoezen, waardoor klanten kunnen zien waar hun bloemen vandaan komen.'

Verkoop via veiling

De verkoop van de chrysanten verloopt voor 90 tot 95 procent via de veiling en de ondernemer wil dat graag zo houden. 'Als de klok verdwijnt, zou dat de doodsteek voor de sierteeltsector zijn. Juist daardoor kun je een breed assortiment met heel veel verschillende bloemen blijven aanvoeren', zegt hij.

'We mogen er als sector best trots op zijn dat we met de Nederlandse sierteelt wereldmarktleider zijn geworden. Volgens ons leidt wegvallen van de klok dan ook tot een verschraling van het aanbod. Ik blijf me inzetten voor de klok, want daar krijg je een eerlijke prijs.'

'Exclusieve bloem verbetert imago'
'Voor ons als veredelaar is het steeds moeilijker om nieuwe rassen op de markt te brengen, omdat de lat hoog ligt en de eisen steeds strenger worden', zegt Bas van Mourik van Dekker Chrysanten. 'En de slagingskans van een nieuw product is niet bij iedere teler even groot. We beginnen bij nieuwe bloemen zelf altijd met uitgebreide testen. Bij Retine hebben we vervolgens het vertrouwen dat we de introductie goed kunnen laten verlopen.'
'De Stripy past in ons streven naar productvernieuwing: zo'n exclusieve bloem kan het imago van chrysanten verbeteren. Het is een aparte verschijning, waarvan er geen vergelijkbaar ras op de markt is. De takken zijn minder uniform dan die van de Euro, maar ik weet dat Jan-Willem de Jongh voor zo'n show de mooiste uitzoekt. Wij vinden het fantastisch dat hij daarmee in de prijzen is gevallen. Nu is het zaak om de rust te bewaren en in overleg de juiste productieaantallen te bepalen. Als je er te veel maakt, gooi je je eigen glazen in, want dan daalt de prijs.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 6°
  20 %
Meer weer