Nederland+leider+in+chrysantenmarkt
Achtergrond
© Gérard Damoiseaux

Nederland leider in chrysantenmarkt

Nederland is de grootste exporteur van chrysanten, blijkt uit een inventarisatie van Royal FloraHolland. De bloemenveiling heeft de wereldwijde chrysantenmarkt onder de loep genomen.

Nederlandse handelsbedrijven voerden vorig jaar voor 250 miljoen euro aan chrysanten uit. Alhoewel dit een daling betekende van 85 miljoen euro ten opzichte van 2014 (in lijn met de nationale productieteruggang), was Nederland in 2015 nog verreweg de grootste handelaar in de bloem. Op de tweede plaats van de exporteurlijst prijkt Colombia. De chrysantenuitvoer van dit Zuid-Amerikaanse land vertegenwoordigde vorig jaar een waarde van 162 miljoen euro. Colombia wist in 2015 de export iets uit te breiden.

Hoewel de twee grootmachten zich voor hun afzet op verschillende gebieden richten, zitten ze elkaar wel in het vaarwater op de Britse markt. Zo'n 10 procent van de Colombiaanse export heeft Groot-Brittannië als bestemming en bijna 40 procent van de Nederlandse export gaat naar dit land. Valutaschommelingen tussen euro en Engelse pond of dollar veranderen er doorgaans het marktbeeld. Bij een dure euro neemt in de regel de export vanuit Colombia toe.

Europese landen

Nederland heeft voor de verdere afzet van de chrysant vooral Europese landen in het vizier, terwijl Colombiaanse handelaren hun toevlucht zoeken op het Noord-Amerikaanse continent.

De derde speler op wereldwijde chrysantenmarkt is Maleisië, dat in het afgelopen jaar voor 58 miljoen euro in het buitenland afzette. Dat buitenland was vrijwel alleen Japan, het land waar ook China en Vietnam zich op richten voor hun chrysantenafzet.

Azië

Azië is het continent waar het grootste areaal chrysanten staat. Hier worden vooral tros- en pluischrysanten geproduceerd. Volgens Sheila Mahmood, marktspecialist bij FloraHolland, is de oppervlakte 31.900 hectare groot. Op dit oppervlak worden 5,6 miljard stelen geteeld. 'De productiviteit in Azië is laag en het areaal wordt niet volledig benut', aldus Mahmood. India heeft het grootste areaal, gevolgd door China. Een belangrijk productiegebied in India is met 6.140 hectare Andhra Pradesh.

De Europese chrysantenteelt vindt op 991 hectare plaats. Nederlandse kwekers produceren de meeste chrysanten in Europa. 'Daarnaast blinkt ons land uit in kennis en veredeling van chrysanten', stelt Mahmood. 'Er zijn hier veel kennispartners.' Nederlandse telers produceren het hoogste aantal stelen per vierkante meter.

Niet jaarrond

Veel Europese landen telen chrysanten niet jaarrond, zoals wel in Nederland gebeurt. De seizoensteelt in Europa speelt zich vooral af in Duitsland, Griekenland, Italië, Polen, Hongarije en Rusland, en richt zich op de vraag rond de feestdag Allerheiligen. De productie van chrysanten in de meeste Europese landen is stabiel. Alleen in Rusland verwacht FloraHolland een lichte groei omdat dit land de teelt meer zelf wil oppakken.

Het teeltoppervlak chrysant in Noord-Amerika is 2.640 hectare groot, In Zuid-Amerika 1.155 hectare, in Afrika 264 hectare en in Australië 40 hectare.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer