Dak tuinder voor zonne-energie burger

Het chrysantenbedrijf Harry Wubben Flowers met 6 hectare glas teelt jaarrond voor driekwart van de oppervlakte santini's en voor een kwart troschrysanten. Met twee WKK-installaties (totaal 2,5 megawatt) wordt elektriciteit en CO2 opgewekt.

Dak+tuinder+voor+zonne%2Denergie+burger
© Harry Stijger

De installaties draaien in de winter voor de assimilatiebelichting, die aangaat als het donker wordt. In de zomer draaien de installaties alleen als de elektriciteitsprijs hoog is, om de stroom te verkopen aan het net. Voor de belichting in de zomer koopt het bedrijf de elektriciteit in.

'De elektriciteitsprijzen die wij als bedrijf vergoed krijgen, liggen lager dan die voor consumenten. Dus als wij stroom met zonnepanelen opwekken en aan het elektriciteitsnet leveren, is dat voor ons niet heel snel rendabel', zegt Harry Wubben. 'Nu we dat via een energiecoöperatie gaan doen, is het sociaal-maatschappelijk ook een beter verhaal.'

Voor het gebruik van de daken ontvangt de chrysantenteler van de coöperatie een jaarlijkse vergoeding. Wubben: 'Hier worden we niet rijk van, maar er staat wel wat tegenover het beschikbaar stellen van de daken.'

Energie opwekken via coöperatie is maatschappelijk een beter verhaal

Zonnedaken

Zo heeft de coöperatie toegang tot het dak voor onderhoud aan de installatie, bijvoorbeeld voor vervanging van een kapot paneel, en reiniging van de panelen iedere drie jaar. Wubben heeft de energiecoöperatie ook gevraagd om de verzekeringen goed op elkaar af te stemmen, zodat ze niet naar elkaar kunnen wijzen als er schade is.

De Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp is op 13 april opgericht. Bestuurslid Ronald Berk kwam na een tip van een ander bestuurslid bij het chrysantenbedrijf terecht, dat bereid was om zijn daken beschikbaar te stellen.

'De dakvlakken van de bedrijfshal, die aan de oost- en westkant liggen, zijn het meest ideaal voor de opwekking van zonne-energie', vertelt het bestuurslid, dat werkzaam is bij adviesbureau Mentink Procesmanagement.

'De oostkant is gunstig voor de ochtendzon en de westkant voor de middagzon. Op het platte dak van het kantoor komen de panelen ook in oost-westopstelling te liggen, maar daarmee benutten we vooral de zon rond het middaguur.'

Volledig benutten

De coöperatie wil de daken volledig gebruiken. Omdat aan de zuidkant van de bedrijfsruimte de schoorstenen van de ketel en WKK's uit het dak komen, kan vanwege de schaduw maar 60 van de 72 meter lengte worden benut.

Toch is het mogelijk om duizend panelen met een piekvermogen van 300 kilowatt per paneel op de daken te plaatsen. Op jaarbasis verwacht de energiecoöperatie hiermee 270.000 kilowattuur op te wekken, voldoende voor negentig huishoudens.

Onderzoek van de dakconstructie moet nog uitwijzen of een draagvermogen van achttien kilo per vierkante meter mogelijk is. De chrysantenteler verwacht daar geen problemen van.

© Harry Stijger

De coöperatie doet met de inleg van haar leden de benodigde investering van ongeveer 250.000 euro voor de hele installatie. De WKK-aansluiting op het elektriciteitsnet van 3 megawatt is ook gunstig.

Hierdoor is er nog 0,5 megawatt beschikbaar voor teruglevering van de zonnepanelen. Met een piekvermogen van 0,3 megawatt van de zonnepanelen blijft het binnen de marge.

Postcoderoosregeling

De coöperatie start met de zonne-energieprojecten op basis van de Postcoderoosregeling, waarbij alle inwoners en bedrijven in de postcodegebieden van Pijnacker, Nootdorp en Delfgauw mogen meedoen.

Berk: 'Deze regeling is voor onze leden gunstiger dan de regeling SDE+, waarbij we alleen subsidie van 0,12 euro per kilowattuur krijgen. Nu is de subsidie iets hoger. Alle leden krijgen de energiebelasting op hun elektriciteit terug over alle energie die ze via de energiecoöperatie opwekken.'

De coöperatie ontvangt bij de verkoop van de stroom aan een energieleverancier 0,045 euro per kilowattuur. Hiermee betaalt zij de vaste lasten en bij een eventueel overschot zal winstdeling plaatsvinden.

Na vijftien jaar houdt de subsidie op, eindigt het contract met de teler en wordt de zonne-installatie 'om niet' overgedragen aan het tuinbouwbedrijf.

'Het contract met recht van opstal is nodig om ervoor te zorgen dat bij verkoop of faillissement van het tuinbouwbedrijf, er geen beslag op de zonne-installatie kan worden gelegd en deze eigendom van de coöperatie blijft', vertelt Berk.

Tuinders helpen energieneutraal zijn
Pijnacker-Nootdorp wil in 2050 energieneutraal zijn. De glastuinbouw speelt ook een rol. Kwekerij Ammerlaan verwarmt met zijn aardwarmtebron ook een school, sportcentrum, zwembad, flatwoningen en andere kassen. Duijvestijn Tomaten gaat de woonwijk Tuindershof verwarmen met aardwarmte. Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp neemt straks zonne-energie af via Harry Wubben Flowers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer