LTO%3A+aanlandpunt+windenergie+op+Maasvlakte
Nieuws
© DIRK HOL

LTO: aanlandpunt windenergie op Maasvlakte

Bouw de aanlanding van de hoogspanningskabels van windmolens op zee op de Maasvlakte en niet op agrarische grond in Voorne Putten.

Dat stelt LTO Noord regio West in een zienswijze over het converterstation voor de aanlanding van windmolenproject ‘Net op zee IJsselmuiden Ver Beta’. Dit is een project van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Tennet.

De andere mogelijke locatie Simonshaven op Voorne-Putten levert aantasting van het open agrarische landschap op en stoort het agrarisch gebruik, stelt LTO Noord. Het converterstation wordt 25 meter hoog en vraagt een bouwblok van 5,5 hectare.

Ladder

Mocht het rijk toch kiezen voor de locatie Simonshaven dan dringt LTO aan op het hanteren van de Ladder van voorkeur bij aanlanding op landbouwgrond. Daarvoor moeten de agrarische belangen volwaardig meegewogen worden in de uitvoering.

De eerste stap op de Ladder is een keuze voor gebundelde aanleg naast bestaande infrastructuur. Daarna gaat de voorkeur uit naar gestuurde boringen, vervolgens aanleg via een innovatieve ploegtechniek en pas als laatste optie open ontgraving.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  70 %
Meer weer