Boeren kansloos in zaak 380 kV

De vrijbrief die de Raad van State ruim een week geleden aan netbeheerder TenneT gaf voor de aanleg van de 380 kV-hoogspanningslijn tussen Rilland en Borssele kwam hard aan bij de procederende boeren en ZLTO.

Boeren+kansloos+in+zaak+380+kV
© Pixabay

'Dit moet doorgaan, links- of rechtsom', concludeert ZLTO-jurist Marc Mol, die een ZLTO-lid bijstond in deze zaak na het lezen van de 48 pagina's tellende uitspraak. Kort samengevat komt het erop neer dat alle 29 ingediende bezwaren van boeren, actiegroepen en omwonenden ongegrond zijn verklaard.

'Het lijkt niet uit te maken wat de bezwaren precies inhouden, er wordt heel gemakkelijk overheen gestapt. Het is jammer dat er niet meer bereikt is. Erg teleurstellend, maar aan de andere kant ook wel verwacht. De individuele belangen zijn gewoon ondergeschikt aan dat wat minister Eric Wiebes van EZK graag wil.'

• Lees ook: Boeren in beroep om hoogspanningsnetwerk

Extra capaciteit nodig

De nieuwe hoogspanningslijn is nodig, omdat de huidige verbinding al maximaal wordt belast. Daardoor kan er geen onderhoud aan worden gepleegd zonder ingrijpende gevolgen. Bovendien is extra capaciteit nodig door de aanleg van windmolenparken voor de Zeeuwse kust.

Van de 29 bezwaren waren er vijftien afkomstig van boeren en tuinders in het gebied tussen Rilland en Borssele. De geplande verbinding doorkruist een groot aantal agrarische landbouwgronden in Zeeland, waaronder dus de percelen van de bezwaarmakers.

Een daarvan is Marinus Vermue, akkerbouwer en voorzitter van ZLTO Borsele. 'Dit is heel teleurstellend', reageert hij op de uitspraak. 'Hoewel ik er van tevoren niet zoveel van verwachtte, kreeg ik gedurende het proces toch wel een beetje hoop. Tijdens de zittingsdagen vond ik dat de rechter de zaak zeker serieus nam.'

Aansprakelijkheid

Onder meer de vrije doorrijhoogte van 5,5 meter voor landbouwmachines is niet voor alle machines en niet altijd voldoende. De boer is verantwoordelijk voor schade aan masten en kabels. Als daardoor de stroom uitvalt, is de ondernemer geldelijk aansprakelijk.

Ook mogelijke verzilting van het grondwater, de kwaliteit van de gewassen en de gezondheid van mensen en dieren baren de boeren en tuinders zorgen. En dan is er nog de mogelijke hinder die nieuwe technieken als drones en gps van de hoogspanningsverbinding zouden kunnen ondervinden.

TenneT is wettelijk verplicht om gedupeerden volledig schadeloos te stellen, maar vooralsnog hebben de bezwaarmakers geen duidelijkheid over de te vergoeden schade en het totale schadebedrag.
Met de uitspraak van de Raad van State is het inpassingsplan voor de 380 kV-lijn onherroepelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer