Calon: acties tegen boeren ontoelaatbaar

De bezettingsactie door dierenactivisten maandag bij een varkenshouder in Boxtel is ontoelaatbaar. Dat vindt LTO Nederland-voorzitter Marc Calon.

Calon vindt het belachelijk dat de extremisten op klaarlichte dag zomaar een bedrijf binnen kunnen binnenvallen en het bedrijf urenlang bezet kunnen houden. Hij wijst erop dat het niet alleen vreselijk is voor de ondernemer in kwestie, maar dat er ook een risico bestaat op de insleep van ziekten.


'Dat er met de activisten wordt onderhandeld, is de wereld op zijn kop. Niemand heeft het recht om zomaar een bedrijf binnen te vallen. En dan ook nog eens met zoveel mensen.'

Strengste dierenwelzijnseisen

De LTO Nederland-voorzitter vindt het vreemd dat uitgerekend een Nederlands bedrijf wordt uitgekozen. 'Hier gelden de strengste dierenwelzijnseisen ter wereld. Dit is wel de laatste plaats waar je als dierenactivist moet zijn.'

Binnenkort spreekt LTO Nederland over de bedreiging van dierenactivisten aan het adres van boeren met de ministers Schouten en Grapperhaus. De belangenorganisatie voor boeren en tuinders waarschuwt hier al sinds de winter voor. LTO roept op tot kalmte, maar heeft er begrip voor het feit dat boeren dergelijke extremistische acties zat zijn.

Zwart maken

Calon: 'Tegen de veehouderij zijn mag, maar hou je wel aan de wet. Dat gebeurt nu niet en we verwachten dat de overheid adequaat optreedt. Boeren hebben hier al te lang last van. Het kan niet zo zijn dat in Nederland een complete beroepsgroep wordt zwart gemaakt.'

CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts is in het begin van de avond naar het bedrijf toe gereden en heeft inmiddels met de eigenaar gesproken. 'Ik ben er al zo lang bang voor dat dit eens ging gebeuren. Nu is het zover. Er zijn geen woorden voor. Stel je voor dat opeens tweehonderd man je huis binnenkomt. Dit heeft enorme impact, ook voor andere boeren in ons land. Ik heb veel respect voor de boer. Hij blijft heel rustig.'

Vragenuur

Geurts wil dinsdag mondelinge vragen stellen tijdens het Vragenuur in de Tweede Kamer. Verder heeft hij een debat aangevraagd om hierover te spreken met het kabinet. De vragen zijn gericht aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. 'Wat hier gebeurt, is ontoelaatbaar.'

In de loop van de avond verzamelden ook omwonenden en boeren uit de regio zich bij de boerderij. De groepen worden door de politie zorgvuldig uit elkaar gehouden, vertelt Geesje Rotgers van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) die op de plek aanwezig is. 'De politie heeft de boel onder controle en zorgt ervoor dat de situatie rustig is.'

Escalatie

De POV heeft alle varkenshouders die zijn aangesloten bij de organisatie een bericht gestuurd met het verzoek om niet naar de locatie in Boxtel te komen. 'Dat is ook het verzoek van de politie', geeft Rotgers aan. 'Hoe meer mensen er komen hoe groter de kans is dat het escaleert. Dat is niet in het belang van de ondernemer en ook niet van de dieren.'

Melkveehouder Alexander Vugt uit Haaren is een van de boeren die naar de varkensboerderij is toegekomen. 'Gewoon om te laten zien dat we dit niet tolereren. We zijn niet van plan om de confrontatie aan te gaan, maar willen wel een tegengeluid laten horen. Dit kan echt niet. Er zijn inmiddels hier ook iets van 130 mensen uit de buurt en er komen nog steeds bij. Niet alleen boeren, maar ook burgers die dit schandelijk vinden.'

Gecoördineerde actie

Vugt spreekt van een goed gecoördineerde actie van de dierenactivisten. 'Het zijn allemaal buitenlandse kentekens. Ze spreken allemaal Engels.' De politie laat ondertussen weten verschillende opties te bekijken. 'Maar ons doel is nog steeds om het rustig te laten verlopen', laat een woordvoerder weten. Uiteraard is er nog de optie om het mensen onder dwang te verwijderen, maar daar kleven risico's aan voor mens en dier.'

De politie kreeg maandag tegen 13 uur de melding van de bezetting van het varkensbedrijf. Er zijn tientallen agenten ingezet. Zo'n tweehonderd activisten houden het bedrijf bezet. Ze voeren een actie met de naam 'Meat the victims'. Ze maakten onder meer video's die ze online plaatsten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 8°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  15° / 11°
  25 %
Meer weer