Areaal+biologisch+in+Nederland+onder+Europees+gemiddelde
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Areaal biologisch in Nederland onder Europees gemiddelde

Het areaal biologische landbouw in Nederland ligt onder het Europese gemiddelde. De teelt van biologische gewassen in de Europese Unie beslaat in 2017 7,0 procent van de beschikbare landbouwgrond. In Nederland is dat 3,1 procent. Dat meldt het CBS in het rapport 'Nederland langs de Europese Meetlat'.

Koplopers in de biologische landbouw in Europa zijn Oostenrijk en Estland. In deze landen is respectievelijk 23,4 procent en 19,6 procent van het areaal bestemd voor biologische landbouw.

In Nederland zijn de meest geteelde biologische gewassen groenten en granen. Granen worden het meest biologisch geteeld met 13 procent van het biologische areaal. Duitsland en Frankrijk hebben met 14,5 procent en 14,2 procent het grootste aandeel in het totale areaal biologische granen.

Nederland loopt in Europa voorop met de teelt van biologische aardappelen en groenten. Van het biologische landbouwareaal werd op 13 procent groenten geteeld en op 2,9 procent aardappelen. In de Europese Unie lagen deze aandelen met respectievelijk 1,1 en 0,2 procent lager. De aandelen granen (6,1 procent) en blijvende teelt (1,1 procent) liggen onder het EU-gemiddelde.

Biologische veehouderij

De laatste jaren neemt de biologische veeteelt in Nederland toe. Het aantal biologisch gehouden melkkoeien is in tien jaar met 82,5 procent gestegen. Toch speelt de biologische veehouderij in Nederland een geringe rol. Van alle melkkoeien in de Europese lidstaten wordt gemiddeld 3,8 procent biologisch gehouden, in Nederland is dat 1,9 procent.

In Europa gaat Oostenrijk aan kop in de biologische melkveehouderij. Meer dan een op de vijf Oostenrijkse melkkoeien wordt biologisch gehouden.

Minder dan een procent van de Nederlandse varkens wordt biologisch gehouden. Het land met de meeste biologische varkens is Denemarken. Daar is bijna 3 procent van alle varkens biologisch. Gemiddeld wordt 0,8 procent van de varkens in de Europese Unie biologisch gehouden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 5°
  10 %
 • Vrijdag
  18° / 5°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer