Eerste+Kamer+steunt+doorwerken+na+AOW
Nieuws
© Eerste Kamer

Eerste Kamer steunt doorwerken na AOW

De Eerste Kamer stemt in met een wetsvoorstel dat het makkelijker maakt om vanaf volgend jaar door te werken na de AOW. Dat gebeurt dan op basis van een arbeidsovereenkomst bij de eigen of bij een andere werkgever.

Op dit moment zijn gepensioneerden die willen doorwerken vaak aangewezen op werk via een uitzendbureau of als zzp’er. Met de wetswijziging wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om personeel dat al geniet van de Algemene Ouderdomswet (AOW) langer in dienst te houden.

Er kan dan onder meer gebruik worden gemaakt van hun kennis en ervaring, gaf minister Lodewijk Asscher (SZW) mede namens collegae Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) aan.

Loondoorbetaling

De opzegtermijn van het contract wordt bijvoorbeeld één maand en de loondoorbetaling bij ziekte teruggebracht naar dertien weken in plaats van twee jaar. Dat gebeurt omdat AOW’ers geen recht hebben op de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA).

Werkgevers vinden de loondoorbetaling bij ziekte nu vaak nog een belangrijke belemmering om gepensioneerden in dienst te houden of aan te nemen.

Evaluatie in 2018

De nieuwe maatregelen worden in 2018 geëvalueerd. Dan wordt bepaald of de loondoorbetaling bij ziekte tot zes weken wordt teruggebracht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer