Lodders stelt starre procedures dikke fractie aan de kaak

Boeren worden opgezadeld met een starre procedure en onnodige extra kosten voor de aflevering van mest die als dikke fractie het erf verlaat. Dat vindt Kamerlid Helma Lodders (VVD). In schriftelijke vragen legt ze de kwestie voor aan landbouwminister Carola Schouten.

Lodders+stelt+starre+procedures+dikke+fractie+aan+de+kaak
© Dirk Hol

Met ingang van 2019 gelden nieuwe regels voor het afleveren van dikke fractie. Zo moet elke vracht mest die van het erf vertrekt voor 14 uur worden aangemeld bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voor bemonstering op de dag daarna. De kosten voor de rundveehouder bedragen 58 euro per monster.

Wanneer het aantal vrachten hoger uitpakt dan verwacht, omdat bijvoorbeeld bij nat weer minder wordt geladen, kunnen de extra vrachten niet later op dezelfde dag nog worden aangemeld voor bemonstering. Dat betekent dat de loonwerker en de monsternemer een dag later nog eens terug moeten komen. De rundveehouder draait op voor de extra kosten van de trage dienstverlening en de akkerbouwer kan niet verder met zijn werkzaamheden.

Forse lastenverzwaring

'Wat vindt u van deze forse lastenverzwaring voor de boer', wil Lodders weten van de minister van LNV. 'Is deze verdedigbaar in een periode waarin u al veel van de boeren vraagt?' Het Kamerlid informeert ook of de regeling wel in de praktijk getoetst is op simpelheid en efficiency.

Voor Lodders is in elk geval duidelijk dat boeren door de nieuwe regels voor de dikke fractie 'gehinderd en op extra kosten gejaagd worden door de starre invulling en uitvoering'. Ze vraagt aan minister Schouten om in te grijpen en verbetering te brengen in de situatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer