Vleessector+vreest+nieuwe+importbeperkingen+VS
Nieuws
© Peter Smit

Vleessector vreest nieuwe importbeperkingen VS

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) maakt zich grote zorgen over nieuwe importbeperkingen voor rund- en kalfsvlees naar Amerika. Eerste stappen daarvoor zette de Amerikaanse overheid daarvoor deze week.

Eind vorige eeuw heeft de VS forse invoerheffingen opgelegd voor onder andere rund- en kalfsvlees. De VS kreeg hiervoor het recht van de WTO, nadat de VS eerder bezwaar had gemaakt tegen het Europese importverbod voor Amerikaans rundvlees. Dit vanwege het gebruik van een 6-tal natuurlijke hormonen.

Begin 2009 is na intensieve onderhandelingen tussen beide partijen een oplossing gevonden voor dit geschil. In ruil voor extra markttoegang voor hormoonvrij rundvlees (45.000 ton), heeft de VS haar 'strafmaatregelen' tegen Europese producten laten vallen.

Daardoor werd ook de export van Europees rundvlees en Nederlands kalfsvlees weer mogelijk werd.

Beperkt gebruik

Tot ongenoegen van de Amerikaanse exporteurs, blijkt in de praktijk dat de VS sector slechts in beperkte mate gebruik kan maken van de aan haar geboden 'compensatie'. Ook andere landen zoals Australië en Uruguay maken gebruik van dit specifieke EU importquotum dat bedoeld was voor de VS.

Omdat export door de VS dit jaar ernstig belemmerd wordt in het gebruik van dit quotum, heeft de rundvleessector de regering Obama gevraagd de EU de 'oude' invoerheffingen weer op te leggen.

In reactie hierop heeft de United States Trade Representative (USTR) een publieke consultatie gestart over de vraag welke producten op de 'straflijst' moeten.

Grote gevolgen

Voor leden van de COV kan dit grote gevolgen hebben. De Nederlandse export van kalfsvlees naar de VS is dit jaar op gang gekomen en veelbelovend. Strafheffingen zouden hier per direct een eind aan maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 13°
  60 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
Meer weer