Melkveehouders trappen Land van Cuijk Boert Bewust af

Melkveehouders Willy en Petra Baltussen uit Landhorst zijn enthousiast over Land van Cuijk Boert Bewust, het initiatief om burgers meer te betrekken bij de boerenbedrijven. 'Het past precies bij ons.'

Melkveehouders+trappen+Land+van+Cuijk+Boert+Bewust+af
© Monique van Loon

Rijdend over de Hanenkampseweg valt direct het eikenhouten bord met een ondergaande zon en logo met koe en kalf op. Mooie witgeschilderde gebouwen, een verzorgd erf, een hobbyweide, een picknickplaats en een poel. Jan Baltussen (90) onthulde met de verreiker op 6 april het Land van Cuijk Boert Bewust-bord.

 

Baltussen kwam, als weduwnaar, met zes jonge kinderen in 1969 naar deze ruilverkavelingsboerderij. Willy Baltussen, de derde in de rij, ging na zijn studie aan de MAS en Middelbaar Kader in 1983 thuiswerken.

We willen meer verbinding tussen boeren en samenleving in het Land van Cuijk

Willy Baltussen, melkveehouder in Landhorst

Willy Baltussen (56) en zijn vrouw Petra (54) melken inmiddels 95 melkkoeien. 'In 2010 hebben we een nieuwe melkstal gebouwd. Vanwege een schouderblessure werd melken steeds moeilijker en hebben we in 2015 twee robots geïnstalleerd,' vertelt de melkveehouder.

Fosfaatregeling

Vanwege de fosfaatregeling moest het aantal koeien van 120 naar 95. 'We zaten net in de opbouwfase en hadden veel jongvee', zegt Petra Baltussen. 'Jammer, want de capaciteit hebben we wel.' Hun zoons, Mike (29) en Nick (27) hebben allebei geen interesse om het bedrijf over te nemen. Een bedrijfshulp werkt twee dagen per week mee voor de zwaardere klussen.

Fokkerij en hygiëne zijn de speerpunten van de familie Baltussen. Alles ziet er spic en span uit. Van oudsher heeft de familie goede bloedlijnen en is altijd veel met fokkerij bezig geweest. De koeien mogen oud worden op hun bedrijf. Ze hebben al vier 10.000 kilo koeien gehad waarvan een koe 19 jaar oud is geworden. Nu is de leeftijd van afvoer lager, vanwege het terugbrengen van het aantal koeien.

De productie is 12.500 kilo melk met 4 procent vet en 3,58 procent eiwit. 'Gezond vee werkt gemakkelijk en geeft je veel voldoening', vertelt Willy Baltussen. Hij besteedt veel aandacht aan de opvang van de kalveren. 'Binnen een uur na de geboorte geef ik een kalf biest, ook al is het midden in de nacht.'

Stoomcleaner

Sinds een paar jaar reinigt Baltussen de kalverboxen met een stoomcleaner. 'We merken dat het effect heeft; nauwelijks diarree en weinig uitval. We hebben een goede kalf OK-score en de stierkalveren worden ook graag afgenomen. Een terugkoppeling vanuit de kalverhouderij over hoe de kalveren het daar doen, zou dit kunnen bevestigen. Dit is helaas nog geen praktijk.'

Naast het verzorgen van de koeien, is het ondernemerspaar actief met natuur op de boerderij. 'In de dierenweide hebben we schapen en kippen. We hebben een poel aangelegd en vogelheggen geplant. Er hangen nestkasten voor mussen, de torenvalk heeft zijn eigen nestkast en de zwaluwen krijgen veel ruimte om te nestelen. We hebben ook zwaluwdraden bij de poel gemaakt,' vertelt Petra Baltussen enthousiast.

Vorig jaar maakten ze een picknickplaats waarvan regelmatig gebruikt wordt gemaakt. 'Mensen rusten er even uit, zien de koeien lopen en kijken naar de velden rondom de boerderij.'

Informatieavond Boert Bewust

In april 2018 kregen de melkveehouders via ZLTO een uitnodiging voor een informatieavond over Boert Bewust. Ze bezochten de avond, waarbij boeren uit eerder opgezette Boert Bewust-regio's uitleg gaven over hun activiteiten. Willy en Petra Baltussen waren direct enthousiast. Ze willen graag meer verbinding en in gesprek gaan met de omgeving.

Het echtpaar merkt dat er veel onwetendheid is bij burgers. 'We kennen als agrarische ondernemers allemaal het probleem: een groot deel van de mensen weet niet meer hoe hun voedsel wordt geproduceerd. Vroeger kende iedereen wel een boer, maar tegenwoordig niet meer', zegt Baltussen.

Vooruitgang boeken

'Ik vind het belangrijk om te laten zien wat we doen en hoe de melk geproduceerd wordt, zodat consumenten meer betrokken raken bij hun voedsel en kinderen weten dat de melk niet uit de fabriek komt. Er is echt nog vooruitgang te boeken. Ik merk wel dat mijn uitleg niet te technisch moet zijn.'

Na de onthulling van het bedrijfsbord gingen de staldeuren open en mochten de koeien voor het eerst naar buiten. Een mooi gezicht voor de bezoekers. Vervolgens konden ze een kijkje in de stallen nemen, bij de robot en in de groepsruimte. De kleinsten konden spelen in het hooi of in de maiskorrelbak en vogelnestkastjes timmeren of verven.

'Er zijn tussen de 250 en 300 mensen geweest. Een mooi begin. Ik hoop dat we Land van Cuijk Boert Bewust mooi uit kunnen bouwen. We zijn met een groep enthousiaste mensen. Samen gaan we voor het doel dat we uitdragen', besluit Willy Baltussen.

Land van Cuijk Boert Bewust
Meer betrokkenheid tussen boeren, tuinders en de samenleving om over en weer kennis te delen over de herkomst van ons voedsel. Dat is het doel van Boert Bewust. Land van Cuijk is de zesde streek die aangesloten is bij de landelijke stichting. De aangesloten Boert Bewust-boeren maken het voor burgers mogelijk om laagdrempelig verschillende bedrijven te bezoeken en in gesprek te gaan met ondernemers. Het label staat voor openheid en transparantie. Voorzitter en pluimveehouder Hugo Bens: 'Met dit nieuwe initiatief willen we meer begrip voor elkaar, vertellen wat we doen en horen wat de mensen daarvan vinden. Zo leren we van elkaar en gaan we elkaar beter begrijpen.' Daarbij zoekt de stichting ook verbinding met andere partijen, zoals Goei Leven. Dit is een unieke samenwerking van ondernemers, verenigingen, organisaties, onderwijsinstellingen en gemeenten in het Land van Cuijk. Ze werken samen om de regio op de kaart te zetten, met als doel het 'Goeie Leven in het Land van Cuijk' vast te houden en te versterken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer