Ook Kromme Rijnstreek 'boert bewust'

Het concept 'Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust' ging op 6 mei officieel van start met de plaatsing van het eerste bord bij het melkveebedrijf van Jan Henk van der Louw en Wilma de Rooij in Wijk bij Duurstede. Zij willen samen met collega's burgers een kijkje bieden op hun bedrijf.

Ook+Kromme+Rijnstreek+%27boert+bewust%27
© William Hoogteyling

Enkele boeren en tuinders in de Kromme Rijnstreek hoorden van het initiatief Vallei Boert Bewust en zij klopten aan bij Gebiedscoöperatie O-gen met de vraag of dit concept ook mogelijk was in hun streek.

Er werd een initiatiefgroep opgestart met Wilma de Rooij, Nicolien Peek, Marjolein de Wit, Jeroen van Wijk, Niek van der Horst, Cornelis Uijttewaal, Kees van Dijk en Kees Lekkerkerker, allen agrariërs uit de melkveehouderij, fruitteelt en varkenshouderij in de Kromme Rijnstreek.

Vertaalslag

De Rooij: 'Wij zagen de vertaalslag die in de Vallei werd gemaakt van het bedrijf naar burger. Die sprak ons wel aan.'

De Rooij en Van der Louw doen al jaren veel aan verbredingsactiviteiten. 'We ontvangen per jaar tientallen schoolklassen, doen veel bedrijfsuitjes en familiefeestjes. Ook doen we altijd mee aan Boer in de Kijker.'

Open Boerderijdag

Op vrijdag 6 mei, de dag van de aftrap van 'Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust' vond bij de melkveehouders ook de Campina Open Boerderijdag plaats, waar duizenden mensen op afkwamen.

Het concept 'Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust' sluit daarom naadloos aan bij hun bedrijfsvoering.

Transparanter

'Er is nog veel onbegrip vanuit de maatschappij over de sector. Daarom willen we nog transparanter zijn en ons bedrijf openstellen voor buitenstaanders', legt De Rooij uit.

In januari werd een informatiebijeenkomst georganiseerd. Daar meldden veertig agrarische ondernemers zich aan om deelnemer te worden, vertelt Paulien Keijzer, projectleider van 'Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust' vanuit Gebiedscoöperatie O-gen.

Drie gemeenten

'We hebben contact gezocht met de gemeenten Wijk bij Duurstede, Bunnik en Houten en subsidie aangevraagd bij provincie Utrecht. Toen dat eenmaal loskwam, hebben we veel zaken snel aangepakt, zoals de selectiecriteria, de borden en de website', vertelt Keijzer.

'Vandaar dat het lukt om nu, slechts vier maanden na die informatiebijeenkomst, het eerste bord te onthullen', zegt de projectleider trots.

Verantwoordelijkheid

Bij de onthulling was ook Hans Marchal aanwezig, wethouder Ruimtelijke Ordening in Wijk bij Duurstede. Hij is blij dat de agrarische ondernemers zelf verantwoordelijkheid nemen.

'Het maatschappelijk draagvlak blijft belangrijk voor de sector. Burgers vinden boomgaarden en koeien in de wei prachtig, maar het nut van hagelkanonnen en hagelnetten moet je wel uitleggen. Als de sector dat zelf doet, scheelt mij dat veel vervelende telefoontjes. De ondernemers met een bord aan de weg nemen daarin extra verantwoordelijkheid en daar zijn wij blij mee.'

Criteria

De deelnemende bedrijven moeten voldoen aan een aantal criteria, zoals zorg voor dierenwelzijn, verantwoord gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een rol spelen in maatschappij.

De nadruk ligt op die laatste, aangezien de andere criteria grotendeels al zijn geregeld in hun sector.

Bedrijfslabel

Keijzer: 'We hebben nog geprobeerd er een productlabel aan te verbinden om meerwaarde te creëren, maar dat bleek onhaalbaar. De keten is daarvoor te divers. Voor streekproducten zou het kunnen, maar voor melk die naar FrieslandCampina gaat, is dat onmogelijk. Daarom is het een bedrijfslabel geworden. De deelnemers vertellen hun verhaal en laten zien wat er gebeurt op hun bedrijf.'

Komende maand worden er nog drie borden bijgeplaatst, een daarvan bij Kees van Dijk, veehouder en fruitteler in Bunnik. Van Dijk is de laatste jaren veel in de belangstelling geweest, omdat hij een stal heeft gebouwd en koeienbrug wilde waar veel weerstand tegen was vanuit het dorp. In dat kader heeft hij veel discussies gevoerd met burgers, politici en bestuurders.

Link met maatschappij

Van Dijk ziet het nut van 'Kromme Rijn Boert en Teelt Bewust' daardoor helder. 'Ik wil nog meer doen om de link met de maatschappij te leggen. Eventueel met een Campina Open Boerderijdag, maar ik heb ook het idee om discussieavonden met burgers te organiseren.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  90 %
Meer weer