MKB-Nederland wil wettelijke betaaltermijn naar 30 dagen

MKB-Nederland wil dat de termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, wettelijk wordt vastgelegd op 30 dagen. Dat schrijft voorzitter Jacco Vonhof in een brief aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat.

MKB%2DNederland+wil+wettelijke+betaaltermijn+naar+30+dagen
© Twan Wiermans

De ondernemersorganisatie ziet de betaaltermijnen van 'groot' naar 'klein' weer oplopen, terwijl het economisch goed gaat. 'Als bedrijven er nu al langer over doen, wat gebeurt er dan als het straks economisch minder gaat? Dan krijgt die mkb-ondernemer alles in een keer op zijn bord: nog langer op zijn geld wachten, stijgende rente, vraaguitval. Dan komt 'ie echt in de problemen', aldus Vonhof. 'Het wordt gewoon tijd om dit voor eens en altijd goed te regelen.'

Volgens cijfers van financieel dienstverlener Graydon zijn de betalingstermijnen van grote naar kleine bedrijven na jaren van daling in 2018 weer opgelopen tot een gemiddelde van 41,5 dagen. MKB Nederland denkt dat de Wet uiterste betaaltermijn van 60 dagen voor grote bedrijven, die in juli 2017 in werking trad, debet is aan die oplopende termijn.

Vonhof: 'Die wet helpt tot dusver in elk geval niet. MKB-Nederland heeft er destijds steeds voor gewaarschuwd dat met deze wet 60 dagen de nieuwe norm wordt, terwijl 30 dagen een volstrekt normale betaaltermijn is. We zitten nog niet op 60, maar we moeten nu ingrijpen om te voorkomen dat het daar naartoe gaat.'

Het is tijd om dit voor eens en altijd gewoon goed te regelen nu. De overheid moet binnen 30 dagen betalen, grote bedrijven wat ons betreft ook

Lastig en duur

Lange betaaltermijnen zijn een ramp voor de liquiditeitspositie van mkb-bedrijven, zegt Vonhof. 'Daar lig je als ondernemer wakker van. Je wordt erdoor gedwongen geld te lenen om de boel te overbruggen, terwijl we allemaal weten dat financiering voor het mkb sowieso lastig en duur is. Geld dat je niet hebt kun je ook niet investeren. Late betalingen zorgen bovendien voor filevorming in de keten.'

De voorzitter van MKB-Nederland heeft de financieel-economische crisis nog vers in het geheugen, toen grote bedrijven hun kleinere leveranciers onder druk zetten om langere betaaltermijnen te accepteren of alleen tijdig hun facturen wilden betalen als daar een flinke korting tegenover stond. 'Als klein bedrijf is het dan slikken of stikken. Je hebt geen onderhandelingspositie, zit vaak in een afhankelijkheidsrelatie, je kunt geen kant op.'

De kwestie sleept nu ook wel lang genoeg, vindt Vonhof. 'Het is tijd om dit voor eens en altijd gewoon goed te regelen nu. De overheid moet binnen 30 dagen betalen, grote bedrijven wat ons betreft ook. We maken ons allemaal druk om de toegang tot financiering voor het mkb te verbeteren – de staatssecretaris ook – en dat blijft belangrijk. Maar dit is verreweg de makkelijkste manier om ondernemers in dat opzicht alvast tegemoet te komen.'

Supermarktketen Jumbo kondigde onlangs aan de betaaltermijn naar kleine leveranciers te verkorten tot 30 dagen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer