Hart onder de riem voor boerengemeenschap

De Hervormde Gemeente in het Zeeuwse Nieuwvliet heeft woensdag een gespreksmiddag gehouden voor agrariërs. De gemeente kent een groot aantal boeren die in nood verkeren, door opeenvolgende jaren van tegenvallende oogsten.

Hart+onder+de+riem+voor+boerengemeenschap
© Camile Schelstraete

Het initiatief lag bij predikant Bindert Hovinga van de Hervormde Gemeente in Nieuwvliet, die daarvoor contact heeft gezocht met Leo Dekker, voorzitter van de ZLTO-afdeling Agrarisch West Zeeuws Vlaanderen en Willem Leys, sociaal werker bij de ZLTO.

Gemeente Nieuwvliet is nog een echte plattelandsgemeente. Predikant Bindert Hovinga van de Hervormde Gemeente merkte dat een groot aantal boeren in zijn gemeente kampen met zowel geestelijke als financiële nood door jaren van tegenvallende oogsten. Dat juist hier in het zuidwesten van Zeeland de nood hoog is, komt volgens ZLTO-afdelingsvoorzitter Leo Dekker voort uit de ligging.

Kleigrond

'Dit deel kent niet de makkelijkste landbouwgrond. De kleigrond is slechts geschikt voor beperkte teelten, zoals aardappelen, suikerbieten, wintertarwe, uien en vlas. De uienopbrengsten vallen al voor het derde jaar op rij tegen, onder invloed van droogte en trips, de vlasopbrengst al vijf jaar. Dat heeft zijn impact op het welbevinden van onze leden.'

Hovinga hield een inleiding over het welbevinden van boeren en wat waardevol is in hun leven en werk. Daarna is gezamenlijk gekeken naar de film 'Graan oogsten door de jaren heen'. Vervolgens zijn de aanwezigen met elkaar in gesprek gegaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer