De eerste contouren van de kringlooplandbouw

Voor de zomer komt minister Carola Schouten (LNV) naar buiten met een uitvoeringsagenda voor haar visie op de kringlooplandbouw. De eerste contouren worden langzaam zichtbaar.

De+eerste+contouren+van+de+kringlooplandbouw
© Dirk Hol

Bij de ontwikkeling van de kringlooplandbouw hoeft de Nederlandse agrarische sector zich niet te beperken tot de eigen landsgrenzen. Dit blijkt uit uitlatingen van Schouten tijdens het afscheidscongres dat ZLTO donderdag organiseerde voor scheidend voorzitter Hans Huijbers. Kringlopen kunnen ook regionaal gesloten worden, maar er mag ook groter gekeken worden. De bewindsvrouw ziet daarbij Noordwest-Europa als werkgebied.

Schoutens bondige toelichting tijdens de afscheidsreceptie is een aanvulling op eerdere vingerwijzingen die de minister afgaf. Onlangs debatteerde de Tweede Kamer over het in maart 2018 gepresenteerde rapport 'Duurzaam en Gezond, Samen naar een Houdbaar Voedselsysteem' dat al in maart 2018 verscheen. Hierin pleit de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor een afname van de productie en consumptie van dierlijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren.

Tijdens het debat drongen Kamerleden er bij Schouten op aan om het Rli-advies te volgen. Het kan toch niet anders dan dat de veestapel in Nederland teruggebracht zou moeten worden, met het oog op het klimaatakkoord en het sluiten van kringlopen. Dit oordelen PvdA, PvdD, GroenLinks en SP.

PvdD beweerde dat de landbouwlobby met een 'belachelijk lage taakstelling' aan de klimaattafel een overwinning had behaald

In een motie pleitte PvdA voor het vroegtijdig maken van scenario's voor een reductie van de veestapel, om de veehouderij te behoeden voor 'abrupte ingrepen en nadelige sociale gevolgen' in de toekomst. De minister wees de motie af. Zij houdt zich vast aan het regeerakkoord waarin de sector de mogelijkheid wordt geboden om de uitstoot met technische maatregelen te reduceren.

Schouten ziet het Rli-rapport als een langjarig advies dat in haar uitvoeringsagenda zal worden meegewogen. Dinsdag haalde de PvdA-motie het dan ook niet in de Tweede Kamer. Naast de genoemde partijen stemden 50PLUS en Denk nog wel voor. Ondanks de recente toenadering van Marianne Thieme (PvdD) naar het FvD, stemde de partij van Thierry Baudet samen met de coalitiepartijen en PVV en SGP tegen.

De onwelwillendheid van Schouten om tegemoet te komen aan de krimpwens van de linkse oppositie leidde tijdens het debat tot een botsing met PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand. Zij beweerde dat de landbouwlobby met een 'belachelijk lage taakstelling' aan de klimaattafel een overwinning had behaald.

De minister wil hier niets van weten. Zij complimenteerde de land- en tuinbouw met de ambitie die deze heeft uitgesproken in het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Schouten vindt daarom dat Ouwehand een 'karikatuur' maakt van het 'lef' dat de sector toonde aan de klimaattafel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer