Door+kou+maand+uitstel+voor+verplichte+bodemanalyse
Nieuws
© Twan Wiermans

Door kou maand uitstel voor verplichte bodemanalyse

Boeren krijgen een maand uitstel voor de verplichte vierjaarlijkse bodemanalyse in het kader van de derogatie. Door de vorst van de afgelopen weken lukt het niet iedereen om de eigenlijke einddatum van 1 februari te halen.

Landbouwminister Carola Schouten heeft besloten tot het uitstel 'om te voorkomen dat boeren de dupe worden van deze situatie', schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. De einddatum voor het laten bemonsteren en analyseren van de percelen en voor het opstellen van het bemestingsplan is nu vastgesteld op 1 maart 2019. De overige derogatievoorwaarden blijven gewoon van kracht.

• Lees ook: Aanmelden voor derogatie kan tot 1 februari

De Uitvoeringsregeling Meststoffenwet schrijft voor dat landbouwgronden eenmaal in de vier jaar vóór 1 februari bemonsterd moeten zijn. De analyseresultaten zijn nodig om een accuraat bemestingsplan op te stellen. Dat laatste moet elk jaar op 28 februari klaar zijn. Door de overwegend zachte winters van de laatste jaren lukte dat in de praktijk ook altijd.

Vorst is van alle tijden

Schouten geeft in haar brief aan de Kamer wel aan dat ze er geen gewoonte van maakt om uitstel te geven wegens vorst en kou. 'Het is van alle tijden dat er vorst is in januari. Bedrijven die landbouwgronden bemonsteren en analyseren zullen in hun planning dan ook rekening moeten houden met de weersomstandigheden die zich kunnen voordoen.'

De bewindsvrouw benadrukt dat de monsternemers boeren tijdig moeten informeren als duidelijk wordt dat ze hun planning niet halen. De boer kan dan zo nodig een ander bedrijf inschakelen om de bemonstering toch op tijd te laten uitvoeren. Bovendien moeten boeren volgens haar ook zelf alert zijn om tijdig hun gronden te laten bemonsteren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer