Schoonmaaktips+waterschap+voor+vervuilde+weg+na+oogst
Nieuws
© Huisman Media

Schoonmaaktips waterschap voor vervuilde weg na oogst

Waterschappen hameren deze weken weer op de verkeersrisico's die een vervuild wegdek met zich mee kunnen brengen tijdens oogstwerkzaamheden.

Waterschap Hollandse Delta komt om die reden met een speciale lijst richtlijnen aan boeren en tuinders. Ze wijst agrariërs op hun verantwoordelijkheid om de weg schoon te houden. 'Plaats waarschuwingsborden, voordat u met uw oogstwerk begint. Zorg bij aanvang dat er een tractor met schuif en/of borstel en zwaailicht aanwezig is, probeer zo schoon mogelijk te werken en maak de weg zo snel mogelijk schoon. Dus ook 'tussen de bedrijven door'.

Zo begint waterschap Hollandse Delta haar lijstje met richtlijnen aan agrariërs. 'We brengen ieder jaar tijdens de oogstmaand het onderwerp 'modder op de weg' onder de aandacht via online media kanalen', zegt Ingrid van Gelderen, communicatieadviseur bij het genoemde waterschap.

'Enerzijds om de agrariërs erop te attenderen dat zij de weg schoon moeten houden. Anderzijds om andere weggebruikers erop te attenderen dat het weer oogsttijd is en dat de wegen daarom lokaal glad kunnen zijn en zij hun weggedrag daarop kunnen aanpassen.'

Wij zien dat het schoonmaken van de weg steeds vaker gebeurt, maar aandacht blijft nodig

Schoonmaken

Het is niet zo dat Hollandse Delta meer ongevallen ziet gebeuren. 'Wij zien dat het schoonmaken van de weg steeds vaker gebeurt, maar aandacht is nog steeds nodig.' Het waterschap is daarin niet de enige. Ook andere waterschappen met een wegentaak, zoals waterschap Rivierenland en Scheldestromen besteden hier jaarlijks aandacht aan.

De waterschappen vragen boeren waarschuwingsborden te plaatsen. Van Gelderen: 'Het is niet alleen het plaatsen van borden en klaar. Boeren moeten ook daar de weg schoonhouden.'

Borden

Agrariërs kunnen de borden aanschaffen om andere weggebruikers te attenderen op 'modder op weg' tijdens oogstwerkzaamheden. De borden van Hollandse Delta voldoen aan de eisen van de verkeerswetgeving. De borden kosten 225,00 euro per stuk, inclusief btw, paal en onderbord 'modder'. Voor elke oogstplek zijn minimaal twee borden nodig.

Het storten van bieten is een tweede aandachtspunt. Het is niet toegestaan om bieten te storten op de openbare weg of in wegbermen. Dat mag alleen op het eigen perceel, of voor de regio Goeree Overflakkee geldt dat ook de stortplaatsen van Hollandse Delta hiervoor gebruikt kunnen worden.

Richtlijnen

Hollandse Delta werkt samen met LTO Noord en politie. Het waterschap ziet erop toe dat agrariërs zich houden aan de richtlijnen, spreekt vervuilers aan en kan besluiten een wegvak schoon te (laten) maken op kosten van de vervuiler. Waterschap en politie treden alleen bij ongevallen met letsel strafrechtelijk op.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
Meer weer