Melkveehouder weidt na achttien jaar weer

Nog een paar laatste werkzaamheden en dan kunnen de koeien naar buiten. Melkveehouder John Koeleman uit Geesteren heeft besloten om zijn koeien na achttien jaar weer te weiden.

'Ik heb mijn bedrijf op orde, de stal zit vol, fosfaatrechten goed benut, het voer rond en de mestafzet geregeld', vertelt Koeleman. 'Eigenlijk kon ik geen investeringen meer vinden die geld opleverden.'

En toen kwam FrieslandCampina met de PlanetProof-melk. Koeleman voldeed daar aan, alleen de weidegang moest nog worden toegepast. 'En dan moet je gaan voorbereiden en daar ben ik nu mee bezig. Ik word alleen een beetje ingehaald door het voorjaar, want het gras groeit harder dan dat ik de afrastering klaar heb.'

Wennen

Dat betekent doorwerken, want volgende week wil Koeleman de koeien naar buiten doen. De koeien zullen waarschijnlijk wel even moeten wennen. 'Binnen kan ik ze heel goed managen en voeren en ook qua arbeid is dat heel efficiënt. Straks als de dames naar buiten gaan, zal blijken of ik dat in de vingers heb. Maar ook of de koeien wat extra's kunnen met dat gras en of ik zo wat krachtvoer bespaar.'

De koeien van Koeleman gaan roterend standweiden. 'Mijn jongvee kent weiden, dus de koeien zouden het ook moeten kennen. Maar er zijn koeien die als pink hebben geweid, maar nu al tien jaar binnen staan. Ik verwacht dat het gras opnemen wel zal lukken, maar het ritme houden op de robot en elke dag een ander perceel is wel een uitdaging, maar vooral voor mij', besluit Koeleman.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer