Vion boekt minder winst maar bouwt schulden af

Tegenvallers in de markt drukten vorig jaar de winst van Vion. Tegelijkertijd lukte het om de schuld verder af te bouwen en weer dividend uit te keren. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag over 2018.

Vion+boekt+minder+winst+maar+bouwt+schulden+af
© Vion Food

De winst voor rente, belasting, afschrijving en waardevermindering kwam afgelopen jaar uit op 60,5 miljoen euro, tegen 64 miljoen euro in 2017. De nettowinst daalde nog sterker, met 11,6 miljoen euro naar 10,2 miljoen euro. Dat heeft te maken met hogere afschrijvingskosten van investeringen in de afgelopen jaren en met lagere belastingvoordelen.

Belangrijkste oorzaak van de tegenvallende resultaten zijn echter de hoge inkoopprijzen voor varkens tijdens de warme en droge zomer van 2018. Dat maakte het voor Vion lastig om de producten winstgevend in de markt te zetten. Het kostte de onderneming ongeveer 10 miljoen euro aan marge.

Runderhuiden goedkoper

Daarnaast deed zich een forse prijsdaling voor in de afzet van runderhuiden, vooral veroorzaakt door een teruglopende vraag naar leer voor schoenen. Bij een gemiddeld aantal runderslachtingen van 17.500 dieren per week, loopt het effect daarvan ook snel op. Alles bij elkaar moest Vion een tegenvaller van zo'n 20 miljoen euro verwerken.

Dat de winst niet met eenzelfde bedrag terugliep, is te danken aan de efficiencyverbeteringen waar Vion sterk op heeft ingezet. De productielocaties leveren betere prestaties dankzij de forse investeringen van de afgelopen jaren.

De schulden van Vion zijn in 2018 teruggebracht van 50 miljoen euro naar 35,1 miljoen euro. Dat heeft deels te maken met iets lagere investeringen. De solvabiliteit, een graadmeter voor de financiële positie van een onderneming, steeg afgelopen jaar verder van 44,3 procent naar 45,4 procent.

Weer dividend betaald

De enige aandeelhouder van Vion, NCB Ontwikkeling, krijgt over 2018 een dividend uitgekeerd van 4 miljoen euro. Daarmee lukt het om de vorig jaar hervatte dividendbetaling door te zetten, al gaat het om minder dan de 9,5 miljoen die over 2017 werd uitgekeerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer