Tweede Kamer wil aangepast mestbeleid voor weidevogels

Het mestbeleid moet weidevogelbestendig worden. Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Landbouwminister Carola Schouten moet hiermee rekening houden bij de aankomende herziening van het mestbeleid.

Tweede+Kamer+wil+aangepast+mestbeleid+voor+weidevogels
© Bert Hartman

Tjeerd de Groot (D66) nam het initiatief voor een motie tijdens een recent debat over insectensterfte. Die motie werd mede ondertekend door VVD, CDA, ChristenUnie, PVV, PvdA, GroenLinks, SP en Partij voor de Dieren en werd deze week unaniem aangenomen.

De Groot verwees tijdens het debat naar een recent onderzoek van Universiteit Groningen. Daaruit bleek dat de bovenste laag van weilanden verhardt als drijfmest wordt geïnjecteerd. De rode wormen komen daar niet meer doorheen en gaan verloren als vogelvoer. Hij verbond daar de conclusie aan dat het mestbeleid van invloed kan zijn op de biodiversiteit.

Kringlooplandbouw

Vanuit de gedachte dat Schouten het mestbeleid herziet en dat dit beleid een belangrijk onderdeel is van de transitie naar kringlooplandbouw, vroeg De Groot haar om het mestbeleid weidevogelbestendig te maken. Hoe het beleid het beste kan worden aangepast, is volgens de D66'er aan de minister. Hij heeft wel een idee wat er aan het huidige systeem van mestverwerking schort. 'Het is te gefragmenteerd. Dat maakt het voor boeren lastig.'

De uitdaging is volgens De Groot om te komen tot een mestbeleid dat uitspoeling van fosfaten en het vrijkomen van stikstof tegengaat, dat de uitstoot van broeikasgassen uit de stal voorkomt en dat biodiversiteit helpt. Het D66-Kamerlid denkt dat vooral moet worden gekeken naar het totale systeem van mestverwerking. 'Dat begint in de stallen. Door dikke en dunne fractie daar te scheiden, krijg je al andere mest.'

Integrale aanpak

Schouten toonde zich tijdens het debat bereidwillig om het mestbeleid integraal te bekijken. 'Het mestbeleid is niet per definitie biodiversiteitsbeleid of een weidevogelbeleid. Natuurlijk moeten we ook hier bekijken welke stappen we kunnen zetten om daar een bijdrage aan leveren. In dat licht ben ik het ermee eens om te kijken wat we daar kunnen doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer