Provincie+zet+intrekken+PAS%2Dvergunningen+door
Nieuws
© Twan Wiermans

Provincie zet intrekken PAS-vergunningen door

De provincies maken geen pas op de plaats bij hun aanpak van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat heeft de koepelorganisatie van de twaalf provincies (IPO) gemeld in antwoord op LTO Nederland. Dat had de provincies verzocht voorlopig geen vergunningen in te trekken voor niet-gebruikte ontwikkelingsruimte binnen het PAS.

De Raad van State behandelt momenteel een zaak waarbij de vergunning rond het PAS ter discussie staat. De uitkomst van de zaak kan de inzichten over de bestaande PAS-vergunningen doen veranderen of gevolgen hebben voor de ontwikkelingsruimte die nu niet wordt gebruikt. LTO vindt het daarom voorbarig om nu intrekkingsprocedures te starten, maar de provincies denken daar anders over.

Nieuwe activiteiten

Het PAS bevat maatregelen voor agrarische bedrijven die leiden tot een afname van stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden. Een deel van de daling mag worden ingezet voor nieuwe activiteiten die stikstofdepositie veroorzaken. Dit wordt de ontwikkelingsruimte genoemd.

Verschillende boeren hebben van hun provincie een bericht gekregen, waarin stond dat de termijn waarbinnen zij de ontwikkelingsruimte moesten gebruiken, voorbij is. De provincie wil die ruimte intrekken. Daardoor raken de boeren die ontwikkelingsruimte kwijt.

Uitspraak Raad van State

LTO Nederland vroeg provincies daarom geen besluit te nemen over het intrekken van vergunningen voor niet-gebruikte ontwikkelingsruimte binnen het Programma Aanpak Stikstof. Dat verzoek geldt zolang de Raad van State geen uitspraak over de PAS heeft gedaan. De uitspraak van de Raad van State wordt in mei verwacht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 2°
  10 %
 • Maandag
  18° / 7°
  30 %
 • Dinsdag
  17° / 6°
  10 %
Meer weer