Op zoek naar het beste idee van Varkensland

De wedstrijd Het beste idee van Varkensland wordt dit jaar voor de vierde keer gehouden. Het is een zoektocht naar een idee of innovatie waarmee de Nederlandse varkenshouderij zich over de gehele breedte kan verbeteren.

Het Veterinair Kenniscentrum Oost Nederland (VKON) en Varkensartsen.nl namen drie jaar geleden het initiatief voor Het beste idee van Varkensland. Ze kregen van varkenshouders, veeartsen en van agrarische studenten tal van ideeën waarvan er elk jaar vijf werden geselecteerd voor de finale.

De eerste wedstrijd werd gewonnen door biologische varkenshouder Nieske Neimeijer uit Heino. Haar idee van een varkensvoedselbos krijgt nu langzaam maar zeker vorm rondom de boerderij. Tal van jonge boompjes en struiken staan vooral langs de percelen waar de afdeling weidevarkens huizen. Over zo'n vijf jaar zal er een eerste oogst verwerkt kunnen worden in het varkensvoer.

Energie door wroetgedrag

Vorig jaar ging de eerste prijs naar Fleur Bartels, projectleider Veehouderij LTO Noord. Haar idee was om gebruik te maken van het wroetgedrag van varkens om zo energie op te wekken. Het gaat hierbij om een soort rad waar varkens met hun neus aan kunnen draaien en daarvoor een smaakvolle beloning krijgen.

In samenwerking met technische studenten van Hogeschool Saxion zijn enkele berekeningen en modellen uitgewerkt. Binnenkort hoopt de organisatie van de ideeënwedstrijd ook daadwerkelijk een proefmodel bij een varkensbedrijf te kunnen installeren.

Dierenwelzijn staat centraal

Voor de wedstrijd van 2019 is gekozen voor een thema. De sector kon kiezen uit drie opties en de meeste stemmen gingen naar het thema dierwelzijn. Het beste idee van Varkensland begon drie jaar geleden als een Overijssels project maar is dit jaar echt landelijk uitgerold. De Coöperatie Varkensartsen en het VKON kan nog steeds rekenen op de steun van de provincie Overijssel. Daarnaast wordt het project ondersteund door LTO Noord, de POV, Kennispoort Regio Zwolle en de Rabobank.

De ideeën kunnen tot 2 april online worden ingediend via hetbesteideevanvarkensland.nl. De finale is op 28 mei 2019.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer