Veehandel komt in problemen bij harde brexit

Als het op 29 maart tot een harde brexit komt, zal de handel in levend vee daar flinke gevolgen van ondervinden. Er is op dat moment nog geen keurpunt voor per schip aangevoerde dieren. De NVWA kampt daarnaast waarschijnlijk nog geruime tijd met een tekort aan dierenartsen.

Dat blijkt uit de beantwoording van Kamervragen van CDA, VVD, SGP en 50 Plus door de ministers Carola Schouten (LNV) en Stef Blok (BuZa). Het kabinet heeft wel verschillende zaken in gang gezet, maar de benodigde faciliteiten zijn eind maart zeker nog niet beschikbaar.


De Kamer had eerder in een motie aangedrongen op actie om samen met het bedrijfsleven een inspectiepost in te richten waar levende dieren gekeurd kunnen worden die per schip Nederland binnenkomen vanuit het Verenigd Koninkrijk. De bewindslieden melden dat zo'n publiek-private samenwerking op gang is gekomen. Maar een van de hindernissen is nog het groene licht dat Brussel daarvoor moet geven.

EU beslist 29 maart

Het is gelukt om de aanvraag vóór de vereiste datum van 15 februari naar de Europese Unie te sturen, aldus Schouten en Blok. De beslissing valt echter pas op 29 maart in een bijeenkomst van het zogenoemde Standing Committee. Hoe snel de inspectieposten dan ingericht kunnen zijn, hangt volgens de ministers af van de berichtgeving uit Brussel en van de vraag 'of het bedrijfsleven de inspectieposten ook daadwerkelijk realiseert'.

Een zaak van langere adem lijkt het beschikbaar krijgen van voldoende dierenartsen voor de keuring van in- en uit te voeren vee. Bij een harde brexit heeft de NVWA honderd fte aan dierenartsen extra nodig, twintig voor de import en 80 voor de export. In het meest pessimistische scenario kampt de NVWA nog ongeveer een jaar met een tekort, verwacht het kabinet. Dan moeten keuzes worden gemaakt bij het toewijzen van de beschikbare dierenartsen.

'Het is daarom niet uitgesloten dat het niveau van dienstverlening van de NVWA aan bedrijven gedurende die periode moet worden aangepast. Dit kan onder meer betekenen dat exportcertificeringen op andere momenten zullen plaatsvinden dan door bedrijven is aangevraagd', waarschuwen Schouten en Blok.

Geen weekendkeuring in IJmuiden

Voor de ferry in IJmuiden zijn geen weekendkeuringen voorzien. Daarvoor is er te weinig vraag, meent de NVWA. Het invoeren van weekenddiensten zou 'de efficiëntie van toezicht zeer nadelig beïnvloeden en wordt daarom vooralsnog niet overwogen'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer