Schade aan gezaaid zaad door muizenvraat

Muizen doen zich graag tegoed aan gezaaid zaad. Per nacht kan het gaan om honderden ongekiemde zaden van bijvoorbeeld biet of chichorei. Sensus adviseert een combinatie van preventieve maatregelen om muizenvraat te verminderen.

Schade+aan+gezaaid+zaad+door+muizenvraat
© Koos van der Spek

Een preventieve maatregel is het aanbieden van alternatief voer. Bijvoorbeeld consumptietarwe en/of gerst. Sensus adviseert het eerst te verhitten, waarmee opslag wordt voorkomen. Een muis die eenmaal is gewend is aan bepaald voer, zal niet zomaar overgaan op ander voer.

Door dus tijdig, ruim een week voor het zaaien van de cichorei, de muizen te laten wennen aan het alternatieve voer en dit bovendien continu aan te vullen, zullen de muizen minder snel cichoreizaad opvreten, aldus Sensus.

Niet te grof zaaibed

Muizen vinden vaak als eerste het zaad dat onbedekt is. Sensus adviseert een niet te grof zaaibed zodat het zaad volledig bedekt is met grond. Zodra zaad gekiemd is, is het niet meer aantrekkelijk voor muizen en treedt er geen schade meer op. Belangrijk is dus om te zaaien in de vochtige grond.

Eén andere preventieve maatregel noemt Sensus het aantrekken van roofvogels door het plaatsen van een zitpaal voor uilen, buizerds of valken of het plaatsen van een nestkast voor een torenvalk. Door deze aan de rand van het perceel te plaatsen, heeft u er geen last van tijdens het uitvoeren van de bewerkingen en profiteert u er wel van. Roofvogels kunnen de aantallen muizen drastisch verminderen. Dit voorkomt de schade niet, maar beperkt het wel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer