Familie Overesch wint Ekoland Innovatieprijs 2019

Overesch Ecologische Landbouw van familie Overesch uit Raalte is onderscheiden met de Ekoland Innovatieprijs biologische landbouw 2019. Dat werd donderdag bekendgemaakt op de Biobeurs.

Familie+Overesch+wint+Ekoland+Innovatieprijs+2019
© Ruud Ploeg

Familie Overesch richt zich op een innovatieve manier op een gesloten kringloop met hun biologische akkerbouwbedrijf en varkenshouderij. 'Door uitgebreide samenwerking met landgoederen in de omgeving en een gericht natuurbeheer haalt familie Overesch goede biodiversiteitsdoelen. Op een zeer breed niveau werkt het bedrijf met een innovatieve en hoge standaard', stelt de jury.


Die erkenning leverde naast erkenning een geldbedrag van 1.500 euro op. De tweede prijs van 750 euro ging naar Doornik Natuurakkers in Bemmel. Louis en Corrie Dolmans uit Bemmel maakten met hun bedrijf een radicale omslag. Doel is een hoge biodiversiteit, vooral qua vogels. Alle keuzes op het bedrijf zijn natuurgericht, zoals het gebruik van bijzondere graanrassen, wissel- en strokenteeltenen aanleg van hagen en stroken en veel diversiteit.

Zelfpluktuinderij

De derde prijs van 250 euro werd toegekend aan Het Derde Erf van Joop en Corine Wantenaar uit Soest. Het Derde Erf is een zeer divers melkveebedrijf dat bewust op kleine schaal blijft werken. Joop en Corine Wantenaar breidden hun bedrijf organisch uit met vele takken zoals een zelfpluktuinderij, kippen en therapie- en yogaruimtes, zodat hun boerderij een echte ontmoetingsplek is geworden.

'Met bomen in de wei willen ze nu schaduw aan de koeien bieden, meer biodiversiteit en een kringloop herstellen. De bomen zijn door de burgers betaald. Zo verbindt het Derde Erf landschap en cultuur', luidt het juryrapport. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door Rabobank.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer