Twee+weken+minder+maisgroei+kost+500+euro+zetmeel
Interview
© Johan Wissink

Twee weken minder maisgroei kost 500 euro zetmeel

Met de vanggewasverplichting op zand- en lössgronden kiezen veel ondernemers voor een vroeg ras, zodat ze voor 1 oktober kunnen oogsten en tijdig het vanggewas kunnen zaaien. Jammer, vindt Gerard Abbink van Groeikracht. 'Het is verstandiger om het aantal groeidagen te benutten voor voldoende zetmeelopbrengst.'

Waarom zijn groeidagen zo belangrijk?

'Mais is het hoofdgewas, daarom moet de focus daarop liggen. Samen met de zeven aangesloten loonwerkers hebben we de laatste vier jaar 11.000 hectare aan betrouwbare weeggegevens verzameld. Als we kijken naar wat bepaalt hoe hoog de zetmeelopbrengst is, dan is het aantal dagen tussen zaai- en oogstdatum erg bepalend; het aantal groeidagen.

Ik geef toe dat onderzaai niet altijd slaagt, maar nazaai ook niet

Gerard Abbink, manager en adviseur bij Groeikracht

'Iedere twee weken groeidagen meer betekent 1,5 ton zetmeel, ofwel 500 euro meer aan zetmeelopbrengst. Wie ervoor kiest om voor 1 oktober te hakselen, moet zich ook bewust zijn van deze gevolgen.'

Twee weken maken een groot verschil?

'Veel veehouders zetten met hun vroege ras in op een oogst voor 1 oktober. De loonwerker kan niet alle mais in die laatste week oogsten. Hij moet hier waarschijnlijk eind augustus mee beginnen. Dan is het hopen dat er geen week zware regen tussendoor komt, want dan loopt de planning in het honderd. Wanneer dus eind augustus wordt geoogst, ligt de zetmeelopbrengst nog lager.'

Daar hoor je niemand over.

'Jawel, maar ik merk dat velen elkaar aanpraten dat onderzaai gedoemd is te mislukken en geen voordelen biedt. Daar komt bij dat veel adviserende verkooporganisaties telers naar vroege en zeer vroege rassen sturen. Daar gaan telers dan grif in mee.

'Ik geef toe dat onderzaai ook heus niet altijd slaagt, maar dat doet nazaai ook niet. Als je ermee aan de gang gaat en de feiten op een rij zet, dan zie je dat dit ook zijn landbouwkundige voordelen kan bieden. Het is zonde om zo klakkeloos die 1,5 ton zetmeel te laten liggen. Vroeg hakselen is een prima keuze, maar ik ben bang dat hier en daar te snel voor die optie wordt gekozen.'

Hoe vergroot je de kans van slagen?

'Het is verstandig om onderzaai toe te passen vlak voor het sluiten van de rijen, want het maisgewas is dan op kniehoogte. De beste ervaring hebben wij met Italiaans raaigras. Dat is prijstechnisch ook nog interessant.

'Kies daarbij wel voor de volle 25 kilo per hectare. En gebruik geen bodemherbicide, dat remt de grasgroei te hard. Dit jaar zagen we hier door de droogte zelfs een negatief effect op het na de oogst gezaaide vanggewas en gras.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer