Drijfmestseizoen+van+start
Nieuws
© René Eijsink

Drijfmestseizoen van start

Boeren en loonwerkers hebben uitgekeken naar 16 februari 2019 . Want sinds afgelopen zaterdag mag er weer drijfmest worden uitgereden.

Op de uitgestrekte percelen in het Groningse Bellingwolde rijdt vanaf 7 uur 's ochtends de nieuwe aanwinst van loonbedrijf Sandee. Vol trots bekijkt Gjalt Cazemier van het loonbedrijf uit Onstwedde de verrichtingen van de Veenhuis Rotomax met sleepslang. 'Bij dit systeem wordt de sleepslang op- en afgerold waardoor je minder trekkracht nodig hebt om met de combinatie te kunnen werken. Je zit dus niet constant aan de slang te trekken. En dat is natuurlijk ook voor het gras- of bouwland beter.'

Het zijn vandaag de eerste echte drijfmestmeters voor de Rotomax en Cazemier is blij dat het goed gaat. 'Het is en blijft altijd spannend als je een nieuwe aanwinst inzet maar het resultaat valt me niet tegen. We hebben afgelopen week het systeem getest op bouwland met water. Om zo toch alles goed in de vingers te krijgen. Daarnaast is er natuurlijk ook deskundige begeleiding van de leverancier.'

Volle mestkelders

De omstandigheden zijn op deze eerste dag van het drijfmestseizoen goed te noemen. De zon schijnt volop en het land is volgens Gjalt Cazemier over het algemeen goed te berijden. 'De wachtlijst met boeren die de mestkelder vol hebben is best groot. Maar als de weersverwachtingen zo blijven dan kunnen we in de komende weken een grote slag slaan en flink wat mest uitrijden.'

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  60 %
Meer weer