D66 en GL willen af van boerenzetels bij waterschappen

Het kabinet wil voor de aanstaande Waterschapsverkiezingen niet tornen aan de geborgde zetels van boeren in de waterschapsbesturen. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat schuift deze discussie door naar de volgende verkiezingen in 2023.

D66+en+GL+willen+af+van+boerenzetels+bij+waterschappen
© DIRK HOL

Tijdens een Kamerdebat over de droogte van 20018 stelde D66 en GroenLinks afgelopen week dat via de geborgde zetels de belangen van agrariërs te veel op de voorgrond komen in de waterschappen.

Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) stelt dat dit achterhaald is gezien het bredere takenpakket dat de waterschappen krijgen op het gebied van klimaatadaptatie. Bij die maatschappelijke rol passen geen geborgde zetels voor boeren.

Algemeen bestuur

‘Als de rekening toch wordt neergelegd bij de maatschappij en de omwonenden en de taak breder wordt, namelijk die hele klimaatadapatie, word je eigenlijk een algemeen bestuur., aldus De Groot.

Minister Van Nieuwenhuizen vindt de termijn tot de komende waterschapsverkiezingen op 20 maart te kort om nu al een oordeel te vellen over het voorstel. Wel onderschrijft ze het betoog van De Groot.

De Adviescommissie Water evalueert momenteel het waterschapsbestel. Die uitkomsten worden meegenomen naar de verkiezingen van 2023.

Bredeweersverzekering

Tijdens het droogtedebat vroeg CDA-Kamerlid Jaco Geurts naar de onderhandelingen die het ministerie van LNV momenteel in Brussel voert over aanpassingen aan de bredeweersverzekering. Het kabinet wil de assurantiebelasting op de premies laten vervallen en het eigen risico in de polis verlagen.

Landbouwminister Carola Schouten verwacht hier voor de zomer meer duidelijkheid over te kunnen geven.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer