Hunze+en+Aa%27s+wil+heldere+afspraken+over+droogte
Nieuws
© Koos van der Spek

Hunze en Aa's wil heldere afspraken over droogte

Waterschap Hunze en Aa's gaat in overleg met buurwaterschappen over de communicatie over de droogte. Vooraf moeten heldere afspraken worden gemaakt, vindt het waterschap. Dat is een van de punten uit zijn evaluatie.

Volgens het waterschap was er tijdens de droogte onduidelijkheid over cruciale zaken als de verdringingsreeks, de prioriteitenlijst tijdens droogte, en beslissingsbevoegdheden. 'Juist in tijden van waterschaarste is het belangrijk om goed te communiceren met de waterschappen die ook gebruikmaken van het water vanuit het IJsselmeer.'

Zo was het lastig uit te leggen dat Wetterskip Fryslân deze zomer wel met een beregeningsverbod kwam voor de hele provincie, terwijl Hunze en Aa's en Noorderzijlvest dat niet deden.

In de zomer van 2018 daalde de waterstand op het IJsselmeer. Vanaf 22 juli plaatste Hunze en Aa's noodpompen bij de grote opvoergemalen Veendam, Vennix en Ter Apelkanaal. De capaciteit werd hiermee met 24 procent vergroot. Op 16 juli kwam Hunze en Aa's met een beregeningsverbod in de Veenmarken. Dit verbod werd op 13 augustus opgeheven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer