Sterkenburgh+vindt+geitenstop+in+Friesland+niet+nodig
Nieuws
© René Eijsink

Sterkenburgh vindt geitenstop in Friesland niet nodig

De geitenstop in Friesland is in de ogen van LTO Noord-regiobestuurder Peet Sterkenburgh onnodig. 'Provinciale Staten hebben op basis van emoties het voorbereidingsbesluit genomen.'

Sterkenburgh reageert hiermee op het verbod dat de provincie donderdagochtend afkondigde. Ze stelde het verbod in na advies van de GGD Fryslan.

Volgens de LTO Noord-regiobestuurder is ongerustheid over de volksgezondheid in Friesland niet nodig. 'We hebben hier een open landschap, het waait hier altijd. En er is nauwelijks bebouwing om de geitenbedrijven.' LTO-voorzitter Melkgeitenhouderij Jos Tolboom is het hiermee eens.

Verbaasd over snelle groei

Wel is Tolboom verbaasd over de snelle stijging van het aantal geitenbedrijven in Friesland. 'In 2017 waren het er 44, in 2018 63, las ik vanmorgen. Dat is heel hard gegaan. Dan kan ik me voorstellen dat je als provincie een pas op de plaats maakt.'

Tolboom heeft geen signalen ontvangen dat veel geitenhouders uit andere provincies waar al een verbod was naar Friesland zijn verplaatst.

Toename

De toename van het aantal geitenhouderijen en geiten is volgens Sterkenburgh vooral te verklaren doordat melkveehouders met een geitenbedrijf beginnen en bestaande bedrijven geanticipeerd hebben op een mogelijk verbod en een vergunning voor uitbreiding hebben aangevraagd.

LTO Noord-regio Noord gaat bij de provincie pleiten voor een uitzondering van het verbod voor bestaande bedrijven die vanwege investeringen rondom duurzaamheid willen uitbreiden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  50 %
 • Zondag
  10° / 8°
  70 %
 • Maandag
  11° / 3°
  90 %
Meer weer