Ctgb%3A+pleksgewijze+gewasbescherming+mag
Nieuws
© Thierry Schut

Ctgb: pleksgewijze gewasbescherming mag

Pleksgewijze toepassing van gewasbeschermingsmiddelen is mogelijk in de glastuinbouw, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Dat heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden bevestigd. Glastuinbouw Nederland had het Ctgb om deze verduidelijking gevraagd.

Het pleksgewijs toedienen van gewasbeschermingsmiddelen maakt onderdeel uit van geïntegreerde gewasbescherming ofwel Integrated Pest Management (IPM). Op die manier wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen beperkt tot noodzakelijk niveau.

Door de introductie van de heretikettering, met een beperkt aantal toepassingen op het etiket, is er bij telers onduidelijkheid ontstaan over deze toepassing. Op het etiket staat bijvoorbeeld vermeld dat een product maar eens per teeltcyclus op een perceel gebruikt kan worden. Het blijkt volgens de glastuindersorganisatie dat telers het zekere voor het onzekere nemen en zich gedwongen voelen om over te stappen naar volvelds bespuitingen.

Voorwaarden

Het Ctgb heeft na studie gesteld dat alle gewasbeschermingsmiddelen die volvelds mogen worden toegepast, ook op een deel van het perceel kunnen worden ingezet, mits het maximaal aantal toepassingen per teeltcyclus of per twaalf maanden uit het wettelijk gebruiksvoorschrift niet wordt overschreden en voldaan wordt aan de overige toepassingsvoorwaarden op het etiket.

Een perceel of kas mag daarbij worden opgesplitst in subpercelen of kappen waarbij per subperceel/kap deze maximale frequentie mag worden toegepast. Voorwaarde is wel dat het een duidelijk afgebakend, herkenbaar en aaneengesloten areaal/kasgedeelte betreft waarvoor een aparte spuitregistratie wordt bijgehouden en waarbij het afgebakende subperceel/kap gedurende de teelt niet wijzigt. Hier controleert de NVWA op bij een inspectie.

Pleksgewijs

Daarnaast zijn er ook gewasbeschermingsmiddelen die al een pleksgewijze toepassing in het wettelijk gebruiksvoorschrift hebben staan. Op basis van de definitie van het Ctgb gaat het om een toepassing die pleksgewijs plaatsvindt, doch maximaal een oppervlakte beslaat van 10 procent van het betreffende perceel.

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  26° / 17°
  60 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer