Continu+sla+voor+AH+dankzij+teelt+op+water
Nieuws
© John Oud

Continu sla voor AH dankzij teelt op water

Supermarktketen Albert Heijn krijgt voortaan continu sla aangeleverd die B-Four Agro in Warmenhuizen op water teelt. De supermarkt is hierdoor minder afhankelijk van de aanvoer vanuit Spanje in de winter.

De sla wordt jaarrond geoogst en vervolgens versneden door Koninklijke Vezet. Donderdag vond de eerste oogst plaats in aanwezigheid van genodigden.

De slaproducten worden geteeld op 3 hectare op water. 'B-Four kan met deze oppervlakte dezelfde hoeveelheid sla leveren die normaal wordt geteeld op 120 hectare in de vollegrond', vertelt Lisette Alders van Vezet.

Meerdere soorten sla

In de kas worden diverse soorten sla geteeld, onder meer botersla, rode en groene eikenbladsla en frisee. 'De teelt op water in de kas kent veel voordelen. Voor Albert Heijn is de levering een stuk betrouwbaarder. In de winter van 2017 had het flink gesneeuwd in Spanje en kon de sla niet geleverd worden, met lege schappen tot gevolg. Dat risico wordt hier weggenomen. Daarnaast scheelt het veel transportkilometers', vertelt Alders.

De bouw van de kas en het afstemmen van de teelt heeft jaren voorbereiding gekost. Alders: 'B-Four heeft veel zelf moeten uitvinden, het is echt pionieren. Bovendien zijn er veel innovaties op het gebied van duurzaamheid.'

Het compost van plantmateriaal en de groenteresten van Vezet worden op het terrein van B-Four in een biovergister omgezet in groen gas. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor de teelt en er liggen zonnepanelen op het dak.

De ontwikkeling van vertical farming bij B-Four Agro is mede mogelijk gemaakt door innovatiebijdragen vanuit de Provincie Noord-Holland en het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  13° / 5°
  10 %
 • Zondag
  14° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
Meer weer