Slot+veehouderij+brengt+duurzaamheid+in+gevaar
Analyse
© Dirk Hol

Slot veehouderij brengt duurzaamheid in gevaar

Groningen lijkt voet bij stuk te houden over het op slot zetten van de intensieve veehouderijen per 1 januari 2019. Waar VVD en ChristenUnie proberen de deur op een kier te zetten, gooien coalitiepartijen als GroenLinks, D66 en SP met steun van onder andere PvdA deze deur dicht.

Dat provincie Groningen een verbod op uitbreiding van het aantal dieren handhaaft, valt de sector rauw op het dak. Groningen gaat hierin verder dan Gelderland die veel meer intensieve veehouderijen telt. Een verbod brengt niet alleen de economische continuïteit in gevaar, ook de verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn en milieu blijven uit, waarschuwen boeren. En juist die verduurzaming is het stokpaardje van de provincie.

Al jarenlang wordt er gesteggeld in de provincie over de intensieve veehouderij. Groningen telt 215 intensieve veebedrijven, dat is 2,8 procent van het totaalaantal bedrijven in Nederland. Op ruim een derde daarvan worden varkens, kippen en kalveren gehouden als neventak bij het akkerbouwbedrijf.

De Groningse intensieve veehouderijen hebben 255 procent meer hectare grond vergeleken met landelijke bedrijven. De sector wil grondgebonden zijn, innoveren en stappen zetten in duurzaamheid en de kringloopgedachte, zei LTO Noord-regiobestuurder Alma den Hertog woensdag in de Statenzaal.

Drie jaar geleden wilde de provincie de sector al aan banden leggen. ChristenUnie en CDA voorkwamen dat met een motie om de intensieve veehouderij te verduurzamen. Samen met onder andere LTO Noord gaf de provincie invulling hieraan door enkele miljoenen euro's beschikbaar te stellen voor verduurzaming van de sector. Ruim een derde van de bedrijven maakte hiervan gebruik.

De sector wil wel investeren in duurzame stalconcepten, maar het is de markt die de toegang tot deze concepten bepaalt. De grotere omslag moet komen van de consument aan de vraagkant, het bedrijfsleven en de retail. Zolang de ondernemer geen meerprijs voor zijn duurzamere stuk vlees ontvangt, kan hij zijn investering niet zo makkelijk terugverdienen. Om toch te kunnen blijven ondernemen, moeten boeren de kans krijgen om het aantal dieren te vergroten, blijkt uit onderzoek dat Projecten LTO Noord uitvoerde.

Waar LTO Noord ervan uitging dat met de uitkomsten van dit onderzoek en overleg met de provincie de sleutel nog op tafel lag, steken Gedeputeerde Staten diezelfde sleutel al in het slot. Een meerderheid van Provinciale Staten lijkt hierin mee te gaan.

Volgens gedeputeerde Fleur Gräper is de intensieve veehouderij een belasting voor het landschap. 'Die sector willen we niet hebben in onze provincie.' Met de nadere verkiezingen zijn Gedeputeerde Staten op hun hoede om de sector meer ruimte te geven.

LTO Noord bereidt zich voor op een gang naar de Raad van State. Het steekt haar dat relevante argumenten ontbreken voor het besluit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  31° / 21°
  70 %
 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  95 %
Meer weer