Bollensector zoekt uitdagingen ver over de grens

Voor Nederlandse ondernemers in de bloembollensector blijft het buitenlandse avontuur trekken, voor uitbreiding van handelsactiviteiten of de verdere ontwikkeling van teeltbedrijven.

Bollensector+zoekt+uitdagingen+ver+over+de+grens
© Haijo Dodde

Dit bleek afgelopen vrijdag tijdens de Bloembollen Vakdagen Flevoland in Creil. De organisatie van dit jaarlijkse evenement had daar voor een themabijeenkomst twee ondernemers vanuit de bloembollensector uitgenodigd om een toelichting te geven op hun activiteiten in het buitenland.

Bonne Boots van exporteur Boots Flowerbulbs ging specifiek in op de verkoop van tulpen naar China. Het bedrijf in het Noord-Hollandse Hem exporteert lelies, tulpen, gladiolen en hyacinten naar bestemmingen wereldwijd. Voor de handel op China is Boots Flowerbulbs in de jaren negentig al een joint venture gestart met een lokaal handelsbedrijf.

‘We komen al meer dan twintig jaar in China’, vertelt Boots. ‘In eerste instantie verkochten we daar vooral lelies, maar de laatste jaren zien we dat de belangstelling voor tulpen uit Nederland snel toeneemt.’ Boots schat in dat het totale exportvolume aan bloembollen naar China vanaf 2010 is gestegen van 600 tot meer dan 1.400 containers op jaarbasis.

In de vollegrond

De Nederlandse tulpen worden in China vooral gebruikt voor de productie van snijbloemen in de vollegrond. Dit gebeurt veelal in de noordelijke teeltregio’s van het grote land langs de kust. ‘De teelt vindt plaats in vooral plastickassen, onder niet altijd optimale omstandigheden. Wel is er enige ontwikkeling naar modernere broeimethoden', meldt Boots

Volgens hem is er in China vooral nog behoefte aan tulpensoorten die het goed doen in de vollegrond. Naast de broeierij, worden ook veel tulpen verkocht voor de aanleg van openbare parken. Verder is de opkweek van tulpen, maar ook gladiolen en lelies, in potten sterk in opkomst.

Over de algemene export van bloembollen zegt Boots dat hij verwacht dat de Verenigde Staten voor Nederland de belangrijkste afzetbestemming blijft. Voor de handel in bloembollen op China is volgens hem nog wel ruimte voor enige groei. Vooral Oost-Europa ziet de exporteur voor de komende jaren als een echte groeimarkt.

Southern Tulips

Bloembollenkweker John Boon van kwekerij en broeierij Boon & Breg in Andijk heeft sinds vier jaar ervaring met de teelt van tulpenbollen in Chili. Hij doet dat als mede-aandeelhouder van Southern Tulips. Het areaal tulpen van dit bedrijf in Chili is 10 hectare.

Boon legt uit dat de omstandigheden voor de bollenteelt in Chili uitstekend zijn. ‘Het klimaat is prima, het land is wijds en ook als ondernemer kunnen we goed uit de voeten. We telen eigenlijk, net als in Nederland, in netten en met dezelfde machines. De oogst is net achter de rug en de pasgerooide bollen gebruiken we voor de afbroei in september tot en met november.’

Goed bewaarbaar

Het grote voordeel van de teelt in Chili vindt Boon dat hij in het najaar kan beschikken over goed uitgangsmateriaal voor de broeierij. ‘Het zijn bollen met een uitstekende huidkwaliteit en daardoor goed bewaarbaar.’

Boon verwacht de komende jaren de teelt van tulpen in Chili nog wel uit te breiden. ‘Er is daar nog grond beschikbaar, al moet dat wel in cultuur gebracht worden. Ook op de markt zien we genoeg mogelijkheden voor meer handel in bloembollen die afkomstig zijn van het Zuidelijk Halfrond.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer