Keuze varkens KI optelsom voor zeugenhouder

Zeugenhouders maken hun keuze in varkens KI bedrijven vooral op basis van de kwaliteit van het sperma, leverbetrouwbaarheid en de gezondheidsstatus van het sperma. Dat blijkt uit de Fokscan van marktonderzoeksbureau Geelen Consultancy.

Keuze+varkens+KI+optelsom+voor+zeugenhouder
© Shutterstock

De keuze in producten en eindberen, de prijs van het sperma en de houdbaarheid spelen ook een rol. Maar deze aspecten zijn voor de meeste zeugenhouders minder belangrijk. Reproductieadvies speelt nauwelijks een rol bij de keuze. Zeugenhouders zijn het meest tevreden over de leverbetrouwbaarheid en het bestelgemak en het minst tevreden over reproductieadvies en prijs van het sperma.


Geelen Consultancy stelde ook vragen over het geleverde vrouwelijke- en mannelijke fokmateriaal. Het aantal verkochte kwaliteitsbiggen/vleesvarkens, de bigvitaliteit en de duurzaamheid van de zeug worden het meest genoemd als keuzecriteria. Bij mannelijk fokmateriaal is de bigvitaliteit veruit het belangrijkste keuzecriterium.

In totaal 309 zeugenhouders namen deel aan het onderzoek dat in opdracht van een breed scala aan varkensfokkerij bedrijven is uitgevoerd. Twee jaar geleden werd het onderzoek ook uitgevoerd. Toen namen 237 zeugenhouders deel aan de Fokscan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  50 %
Meer weer