Felle twist over varkensaantallen

Nederland telt 2,3 miljoen 'illegale' varkens. Dat stelt Varkens in Nood in een rapport dat dinsdag werd gepubliceerd. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) distantieert zich hiervan.

Felle+twist+over+varkensaantallen
© Huisman Media

Varkens in Nood stelt vast dat er in Nederland meer varkens worden geboren dan er op papier geregistreerd staan. Op basis van die verschillen beticht de organisatie de varkenshouderij van fraude. Het rapport maakte deze week veel los. Alle landelijke media doken erop en op twitter en facebook was het een trending topic.

Lees ook: POV is gegoochel Varkens in Nood met cijfers zat

In de Tweede Kamer stelde William Moorlag (PvdA) schriftelijke vragen over de kwestie aan LNV-minister Carola Schouten. Hij eist uitleg over de kwestie en wil weten of de bewindsvrouw op de hoogte was van de verschillen tussen de exportcijfers van varkens naar Duitsland en de Duitse importcijfers van varkens.


SP-Kamerlid Frank Futselaar stelde donderdag tijdens het welzijnsdebat vast dat 'niemand het administratieve gat' ontkende. Schouten zegt kennis te hebben genomen van de cijfers. Voor een beter inzicht verdiept zij zich samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de berekeningen die ten grondslag liggen aan de aantijgingen. 'Als die kloppen, is dat niet goed.' In maart komt Schouten met een reactie.

Gecontroleerde uitgifte

Belangrijkste kritiek in het rapport van Varkens in Nood gaat om de registratie van varkens. Biggen krijgen na hun geboorte een oormerk dat is opgebouwd uit een bedrijfsnummer met een volgnummer. De verschillen in aantallen worden volgens de dierenwelzijnsorganisatie mede veroorzaakt doordat oormerken in Nederland vrij te verkrijgen zijn.

Varkens in Nood pleit voor een oormerkregistratie per big, zoals België die kent. Daar wordt via het Vlaamse RVO.nl per bedrijf aan voorraadbeheer van oormerken gedaan en wordt elk oormerk gekoppeld aan een big. De gecontroleerde uitgifte.

De POV neemt afstand van de aantijgingen. In de reactie spreekt de organisatie over een rekenfout. Zij beticht Varkens in Nood ervan appels met peren te vergelijken en de varkenshouderij weer moedwillig in een kwaad daglicht te stellen.

Mede-auteur: Ilona Lesscher

• Klik op bijgesloten pdf voor complete rapport Varkens in Nood

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer