Belgi%C3%AB+krijgt+in+2020+brede+weersverzekering
Nieuws
© Yorrick Maris

België krijgt in 2020 brede weersverzekering

Het Vlaams Parlement besliste eind december om het huidige systeem van het Landbouwrampenfonds en de vergoeding van teeltschade vanuit het algemeen Rampenfonds eind 2019 te stoppen. Een brede weersverzekering is op 1 januari 2020 het alternatief.

Een alternatief systeem van omgaan met productieverliezen bij natuurrampen werd al enige tijd geleden aangekondigd, maar liet op zich wachten. Vanuit de Belgische Boerenbond werd gevraagd om een goede combinatie te maken van een sterke stimulans om een private weersverzekering af te sluiten samen met een blijvende rol voor het Vlaams Rampenfonds.

Een betaalbare private verzekeringsmarkt tegen weerrisico's in de landbouw kan zich zo ontwikkelen. 'Vandaag is er te weinig aanbod, wat de prijszetting niet ten goede komt en waardoor de vraag achterblijft', zegt Boerenbond-voorzitter Sonja de Becker. 'Of omgekeerd. Het is een kip-of–het-ei discussie, waarin de overheid met de nodige stimulansen het verschil kan maken.'

Akkoord

De Vlaamse regeringspartijen bereikten vorige week een akkoord over het nieuwe systeem. De regering kiest ervoor om het afsluiten van een private brede weersverzekering sterk te stimuleren en de rol van het Vlaams Rampenfonds in de vergoeding van teeltschade geleidelijk af te bouwen.

'Het nieuwe systeem komt in grote lijnen tegemoet aan onze vraag', zegt De Becker. 'Er wordt een sterke stimulans voorzien met een gegarandeerde premiesubsidie van 65 procent in de eerste jaren. Daarnaast wordt de tussenkomst vanuit het Rampenfonds over een periode van vijf jaar afgebouwd.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer