Ontevreden telers vanwege afhandeling droogteschade

LTO-vakgroep Akkerbouw voert overleg met verzekeraar AgriVer over klachten van telers met een brede weersverzekering die niet tevreden zijn over de afhandeling van hun schadeclaims.

Ontevreden+telers+vanwege+afhandeling+droogteschade
© Twan Wiermans

Kern van de klachten is dat de verzekeraar de droogteschade beoordeelt op basis van de verwachte financiële opbrengst. De uitkering van de weersverzekering kan daardoor bij vergelijkbare schadegevallen verschillen, omdat het verzekerde product of op contract geteeld is of verkocht kan worden op de vrije markt.

Directeur Marien Boersma van AgriVer erkent dat er enige onduidelijkheid is over de berekende schade na de droogte van afgelopen groeiseizoen. 'Wij geven graag uitleg als dat nodig is. Agriver is een onderlinge organisatie. Elk lid kan voor zijn bezwaren terecht bij ons bestuur.'

Calamiteitenregeling

Volgens Boersma realiseert niet elke gewasteler zich dat bij de brede weersverzekering alleen de financiële schade van een gewas gedekt is. 'Deze verzekering is in 2010 als calamiteitenregeling opgestart. Volgens de voorwaarden, zoals die staan beschreven in de Staatscourant, betreft de verzekerde som de te verwachten bruto-opbrengst van het gewas.'

Is de verwachte bruto-opbrengst per hectare voor bijvoorbeeld uien 8.000 euro, dan is de verzekerde som voor een perceel van 10 hectare in totaal 80.000 euro, rekent Boersma voor. 'Als vervolgens de uienteler slechts de helft kan rooien, maar daarvoor wel 16.000 euro per hectare ontvangt, dan heeft hij geen schade.'

Dat in voorgaande jaren bij schadegevallen de financiële opbrengst van een gewas niet of nauwelijks invloed had op het uit te keren bedrag, heeft te maken met de impact van de droogte, stelt Boersma. 'De schade is nu grootschalig en heeft direct invloed op de marktsituatie van veel gewassen. Bij overmatige neerslag is het effect op de prijsvorming vaak minder groot', legt de directeur van AgriVer uit.

Initiatief van LTO

Dat LTO zich druk maakt over het verschil tussen de schadeuitkeringen, verbaast Boersma enigszins. 'We gaan ervan uit dat de organisatie op de hoogte is van de afspraken die gemaakt zijn met de overheid over de brede weersverzekering. Te meer daar de verzekering als voorziening voor calamiteiten in het leven is geroepen op initiatief van LTO-bestuurders.'

Boersma heeft geen boodschap aan de collegaverzekeraars die schadegevallen op een andere manier uitkeren. 'We zijn alleen benieuwd of ze dat volgend jaar ook nog kunnen doen. Als telers de brede weersverzekering willen gebruiken als reguliere schadeverzekering, dan wordt de premie onbetaalbaar. Want hoe dan ook, we zullen de schade altijd moeten uitkeren uit de premies die we ontvangen.'

Geen positie

In een reactie meldt vakgroep Akkerbouw dat LTO formeel geen positie heeft in de relatie tussen de verzekerden en de coöperatie AgriVer. De afspraak is dat telers die hun klachten melden bij LTO worden doorverwezen naar het bestuur van de verzekeraar. Over de afhandeling van de klachten houdt LTO wel contact met AgriVer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 12°
  50 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer