Wees+bij+uitrijden+alert+op+drugsafval+in+mest
5 vragen
© Eigen Foto

Wees bij uitrijden alert op drugsafval in mest

Meld signalen die wijzen op drugsafval in uitgereden mest. Deze dringende oproep deden de provincie Noord-Brabant en de NVWA eerder deze week aan alle inwoners van Noord-Brabant.

Waarom nu deze oproep?

Er wordt volop mest uitgereden. Ook is bekend dat drugscriminelen mestputten gebruiken om hun drugsafval in te dumpen. Er zijn geen actuele gevallen bekend.

Wel is in Brabant tot nu toe twee keer geconstateerd dat met drugs vervuilde mest over het land is uitgereden. Dat was enkele jaren geleden in Someren en in Baarle-Nassau.

Hoe kwam dit aan het licht?

Een duidelijk signaal dat wijst op de aanwezigheid van drugsafval in uitgereden mest is een sterk afwijkende, chemische geur. In de gemeente Baarle-Nassau kwamen in 2016 klachten van omwonenden over een sterke geur van kattenurine.

De omgevingsdienst kwam vervolgens uit bij een kalverstal en uit verder onderzoek van het NFI bleek dat er drugsafval in de mestput zat. Een deel van de vervuilde mest was al uitgereden. Nadat de vervuilde mest was uitgereden over de betreffende percelen is er mais op geteeld. In deze mais zijn vervolgens resten van MDMA (methyleendioxymethamfetamine) aangetroffen.

Zijn de drugsresten schadelijk voor de gezondheid van dier en mens?

MDMA is de werkzame stof van XTC. De werkzame stof van speed is amfetamine.Volgens de NVWA waren de aangetroffen concentraties zo laag dat er geen gevaar is ontstaan voor de gezondheid van mens en dier.

Het dumpen en lozen van drugsafval is volgens de NVWA echter ook schadelijk voor het milieu, omdat het terecht kan komen in de bodem en het grond- en oppervlaktewater. Daarnaast kan drugsafval ook problemen opleveren bij waterzuiveringsinstallaties.

Wat gebeurt er als er drugsafval wordt aangetroffen in een mestput?

De mestput moet dan worden gereinigd. De kosten kunnen behoorlijk oplopen, niet in de laatste plaats omdat de verontreinigde mest speciaal moet worden verwerkt. Ook kan het voorkomen dat de geur in de wanden van de mestput is getrokken en dat deze moeten worden afgebroken. De betreffende ondernemer draait in de meeste gevallen op voor de kosten, al dan niet onder bestuursdwang.

Ik ruik letterlijk en figuurlijk onraad. Waar moet ik dat melden?

Omstandigheden die wijzen op drugsafval in mest kunnen worden gemeld bij de MilieuKlachtenCentrale van de provincie Noord-Brabant via telefoonnummer: 073-6812821.

Bekijk een tijdlijn over drugscriminaliteit op het platteland:

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
Meer weer