Zoektocht naar drugs, zwart geld en mensenhandel

Drugscriminelen beschikken in Zuid-Nederland over een netwerk van productiefaciliteiten en afzetkanalen. Pas als de onderwereld bovengronds komt, kan er worden opgetreden. Politie en justitie speurden afgelopen week het buitengebied af op zoek naar drugs, witwaspraktijken en uitbuiting.

Zoektocht+naar+drugs%2C+zwart+geld+en+mensenhandel
© Michiel Elands

Maandag 16.35 uur, Standdaarbuiten, West-Brabant

De recherche doet in een loods in het buitengebied van Moerdijk sporenonderzoek. Tijdens een bestuurlijke controle van de gemeente is hier een drugsopslag blootgelegd. 'Verstopt achter dozen en pallets troffen we de vaten chemicaliën aan', zegt Freek Pecht, eenheidscoördinator synthetische drugs bij de politie Zeeland-West-Brabant. Na onderzoek blijkt er 85 liter amfetamine (oftewel speed) aangetroffen.

Criminelen hebben de schuur gehuurd. Pecht wil, nadat hij zojuist de eigenaar heeft gesproken, andere boeren en tuinders waarschuwen. 'Zorg voor een goed huurcontract en altijd toegang tot de verhuurde ruimte. Neem geen contante betalingen aan en al helemaal geen betalingen ver vooruit. Voor je het weet, heb je als ondernemer in het buitengebied boter op je hoofd.'

Voor je het weet, heb je als ondernemer boter op je hoofd

Freek Pecht, eenheidscoördinator synthetische drugs bij politie Zeeland-West-Brabant

Dinsdag 9.15, Zeeland, Oost-Brabant

In het Oost-Brabantse Zeeland staat een team van politieagenten, handhavers, belastingspecialisten en deurwaarders voor het afgesloten hek van een agrarisch bedrijf. De eigenaar opent geïrriteerd de poort. Agenten lopen meteen naar een uithoek van het ruim bemeten erf. In een van de opslagruimtes is in het najaar een drugslab ontmanteld. Nu komt een zoete, chemische geur uit de onverlichte schuur.

'Typisch voor de productie van drugs. De lucht trekt in de hele schuur en kan lang blijven hangen', zegt een expert van de politie. De ruimte is grotendeels leeg en alleen een aantal grote vlekken op de betonnen vloer herinneren aan het gebruik van chemicaliën. 'Kijk maar rustig rond, want hier is sindsdien niks gebeurd', benadrukt de eigenaar, vlak voordat het team weer vertrekt naar een volgende locatie om de hoek.

Dinsdag 11.40, Sint Anthonis

In het gemeentehuis vindt de tweede briefing van de dag plaats. Het volgende adres is een ondernemer 'die óf kan meewerken, óf moeilijk gaat doen'. Een luchtfoto van het omvangrijke terrein ligt op tafel om vooraf een tactiek te bespreken.

Dinsdag, 12.20, buitengebied Sint Anthonis

Ter plaatse leidt de vrouw des huizes het team rond, terwijl haar man wordt bevraagd door de Belastingdienst. In het grootste gebouw zijn buitenlandse medewerkers via een uitzendbureau ondergebracht. 'Het onderhoud is niet bij te benen', verontschuldigt de vrouw zich als ze door de verouderde keuken lopen. Ze wil het pand het liefst vandaag nog verkopen.

Als in de grote schuur alleen maar bouwmaterialen worden gevonden, concludeert het team dat uit niets blijkt dat het echtpaar is betrokken bij drugscriminaliteit.

Dinsdag 14.15, Sint Anthonis

Terug in het gemeentehuis is versterking aangekomen van enkele beleidsmedewerkers, de inspecteurs van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en een zestal extra agenten. Het team, achttien mensen sterk, splitst zich op; een groep blijft achter op het gemeentehuis, alle agenten gaan naar een verdacht kassencomplex dat is gehuurd door een aspergekweker en de laatste groep gaat direct naar de kwekerij. Op de parkeerplaats trekt een van de agenten, in navolging van zijn collega's, zijn kogelwerende vest aan.

Dinsdag 14.35, buitengebied Sint Anthonis

Via de portofoon overleggen de agenten hoe ze de kassen het best kunnen omsingelen. Twee agenten openen de met camera bewaakte toegangsdeur en kammen de ruimtes zorgvuldig uit. De ramen in de kas zijn geblindeerd en binnen is een geïsoleerde ruimte in aanbouw. 'Waarschijnlijk bedoeld voor de teelt van hennep', zegt een van de dienders. 'Het kweken duurt een week of tien en levert vervolgens tienduizenden euro's per oogst op.'

Dinsdag 15.25, buitengebied Boxmeer

Op de zolder van een schuur heeft de politie een volledig geïsoleerde ruimte ontdekt, ingericht met koolstoffilters voor de verwerking van hennep. Buiten op het terrein van de afgelegen boerderij wordt in een kleine woonunit een Roemeens echtpaar gehoord door twee agenten. De vertaling loopt via een telefoontolk. De werknemers krijgen naar eigen zeggen 6 cent per kilo gestoken asperges. Ze werken zeven lange dagen in de week.

De woonunit heeft ventilatie noch airconditioning. In de hoek staat een zwartgeblakerd elektrisch kookstelletje. 'Het is een ongelooflijke bende, eigenlijk te triest voor woorden', zegt de teamleider in het veld. 'We zijn hier nog niet klaar.' Vooraf is al een noodopvang geregeld voor werknemers. Brandweer en GGD zien de volgende dag onvoldoende aanleiding voor ontruiming. In de loop van de week gaat ook de Inspectie SZW verder met onderzoek. De verdenking staat: arbeidsuitbuiting en onderbetaling.

'Actie goed, nu nog oplossing voor afvalproblematiek'
Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid, heeft lof voor de acties in het buitengebied. 'Maar we vinden ook dat de overheid het opruimen van drugsafval moet bekostigen. We krijgen veel berichten van leden op wiens land drugsafval wordt gedumpt dat ze vervolgens op eigen kosten moeten opruimen. Dat vind ik een kwalijke zaak.'
Jansen spoort leden aan om voorzichtig te zijn met de verhuur van opstal. 'Stel een goed huurcontract op en vraag om referenties. Dan kun je een schifting maken tussen goed- en kwaadwillenden. Criminaliteit heeft ook allerlei ongewenste neveneffecten, zoals risico op brand en imagoschade voor de sector.'
ZLTO-bestuurder Janus Scheepers vindt dat er een 'toekomst- en marktgerichte oplossing' voor leegstaande stallen en schuren moet komen. 'Dat kan wat ons betreft sloop betekenen met herbouw elders, zodat een ondernemer een goede bestemming aan zijn gebouwen kan geven.'

Beweeg door de tijdlijn met uw muis of de pijlen op uw toetsenbord.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer