Veel+rommel+op+boerenkwelders%3B+schade+blijft+beperkt
Nieuws
© Klaas Pieter Zuideveld

Veel rommel op boerenkwelders; schade blijft beperkt

De rommel die op kwelders op de Waddeneilanden en langs de Groninger kust aanspoelde, levert vooralsnog geen schade op voor de boeren. Toch houdt met name de Vereniging van Oevereigenaren en gebruikers de vinger aan de pols nadat een containerschip vorige week zijn lading verloor.

Rijkswaterstaat vliegt woensdag met een helikopter onder andere over de kwelders van boeren in Groningen om te kijken of er nog rotzooi is aangespoeld. Wellicht worden hiervoor ook drones ingezet, geeft voorzitter Klaas Pieter Zuideveld van de Vereniging van Oevereigenaren en gebruikers aan. 'We verwachten dat door het hoge water de troep allemaal richting de dijk spoelt. Dat zou betekenen dat de kwelders schoonspoelen', stelt hij.

De vereniging telt ruim zestig leden die eigenaar zijn van een dikke 1.200 hectare kwelders. 'De situatie voor de springvloed was heel wisselend. Er lag veel troep achter de rijsdammen, als piepschuim, plastic speelgoed, dekens, zeephandpompjes, de gekste dingen', geeft Zuideveld aan.

Aangespoelde rommel

Zuideveld verwacht dat de aangespoelde rommel geen grote gevolgen heeft voor het vee dat er in het voorjaar en zomer graast. 'Schapen vreten niet direct plastic. Dat zal meevallen. We letten er wel goed op of er geen zakken peroxide liggen. Die moeten meteen opgeruimd worden.'

Rommel op de kwelders in Groningen.
Rommel op de kwelders in Groningen. © Klaas Pieter Zuideveld

De akkerbouwer en schapenhouder uit Usquert is nu in touw om het schoonmaken van de kwelders in goede banen te leiden. 'We zien dat er spontane acties zijn om op te ruimen. Die vrijwilligersstroom willen we samen met het waterschap, Groninger Landschap en Natuurmonumenten coördineren. Mensen moeten weten wat ze doen, in een kwelder kunnen ze ook vast komen te zitten.' De leden van de vereniging hebben aangeboden om eventueel kiepers en trekkers in te zetten als er weer veel troep aanspoelt.

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog blijkt de schade vooralsnog beperkt voor de agrarische ondernemers, stelt voorzitter van de plaatselijke LTO Noord-afdeling Ludie van der Bijl. De graslanden van de zeven melkveehouders zijn tot dusver schoon. 'We zijn blij dat we nog geen troep op het land hebben.' Hoe het op de kwelders is, daar kan Van der Bijl nog niets van zeggen. 'Dat inventariseren Natuurmonumenten en de gemeente morgen. Het is nu hoog water.'

• Lees ook: loonbedrijf harkt strand van Terschelling schoon

Vorige week waren alle boeren op het eiland vier dagen in touw om met kiepers, trekkers en shovels de rotzooi op de stranden op te ruimen. 'Het was een dikke bende.' Ook op Terschelling en Ameland werd groot landbouwmaterieel ingezet bij het opruimen.

Op Terschelling harkte het plaatselijke loonbedrijf de spullen aan.
Op Terschelling harkte het plaatselijke loonbedrijf de spullen aan. © Bert Wassink

In de omgeving van het Friese Hallum reageren de boeren ook opgelucht. 'We waren echt bang dat alle My Little Pony's met de storm bij ons op de zeedijken terecht zouden komen. We liggen toch achter Ameland. Maar het lijkt mee te vallen', stelt LTO Noord-bestuurder en akkerbouwer Tineke de Vries.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  34° / 20°
  10 %
 • Woensdag
  25° / 18°
  10 %
 • Donderdag
  23° / 13°
  10 %
Meer weer