Europees+project+verkent+nut+digitale+tools+adviseurs
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Europees project verkent nut digitale tools adviseurs

Tweeëntwintig onderzoekscentra, adviescentra en belangenorganisaties uit vijftien verschillende Europese landen werken aan meer kennis van bestaande nuttige digitale tools door landbouwadviseurs.

Dat gebeurt de komende vijf jaar via het nieuwe Europese H2020 project FAIRshare dat in Dublin is gelanceerd. FAIRshare staat voor Farm Advisory digital Innovation tools Realised and Shared.

Het gaat om de partnerlanden België, Frankrijk, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, Griekenland, Portugal, Hongarije, Litouwen, Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Kroatië en Zwitserland. Het Ierse onderzoeksinstituut Teagasc coördineert.

Digitalisering

Elektronische data en communicatietechnologieën bieden tegenwoordig de mogelijkheid om beter en sneller beslissingen te nemen op bedrijfsniveau. Europa vindt het essentieel dat adviseurs en erfbetreders meestappen in het verhaal. Anders raakt de landbouwsector op termijn achterop bij digitalisering en innovatie.

FAIRshare wil een toegankelijke online inventaris opstellen van interessante en beschikbare digitale adviestools die wereldwijd (kunnen) worden gebruikt. Het gaat om allerlei applicaties die functioneren op de computer, smartphone of tablet, om landbouwers te helpen bij hun bedrijfsvoering.

Praktijkcases

FAIRshare gaat nauw samenwerken met landbouwadviseurs. Er komen een veertigtal praktijkcases waarbij zij daadwerkelijk een specifieke tool leren toepassen in hun eigen regio en context. Via die leerervaring wordt de digitalisering in de landbouw duurzaam aangezwengeld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer