%27Te+veel+framing+van+veehouderij%27
Nieuws
© Lé Giesen

'Te veel framing van veehouderij'

'We moeten als sector het nieuwe jaar gebruiken om de veehouderij op een geloofwaardige en realistische manier voor het voetlicht te brengen.' Dat zegt pluimveevoorman Eric Hubers van LTO/NOP. 'De veehouderij is tegenwoordig veel te vaak onderwerp van framing.'


Hubers komt tot deze conclusie nadat hij een filmpje van de ABN Amro-bank op internet zag. Daarin wordt het eerste vegetarische bedrijfsrestaurant van de bank gepresenteerd.

De medewerkster in het filmpje, die de tekst en uitleg geeft bij het initiatief, spreekt van de enorme impact van het eten van vlees op de aarde en het klimaat. 'Al die koeien, kippen en varkens stoten methaan uit, een veel sterker broeikasgas dan CO2. Het moet daarom radicaal anders, wel lekker, maar vegetarisch.'

Aan het einde van het filmpje wordt de wens uitgesproken dat het initiatief in Amersfoort snel navolging krijgt bij andere vestigingen van ABN Amro.

Klakkeloos

Hubers vindt dat de veehouderij in het fimpje klakkeloos wordt neergezet als een van de grootste veroorzakers van de klimaatverandering, zonder dat er juiste feiten worden genoemd. Daarnaast had hij een dergelijk fimpje niet verwacht van ABN Amro. 'ABN Amro is de financier van ondernemers in de veehouderijsector. Het is dan wel heel erg dubbel wanneer je die sector op een andere plaats in een kwalijk daglicht stelt.'

Hubers had nog niet zo lang geleden met andere vertegenwoordigers uit de veehouderij een gesprek met de bank over de toekomst van de sector. 'Dat was naar aanleiding van de nieuwe visie van landbouwminister Schouten. We hebben een goede discussie gevoerd. Daarom verbaast dit filmpje mij des te meer.'

Hubers spreekt van een typisch geval van framing. 'Dat gebeurt de laatste tijd vaak. De veehouderij wordt weggezet als niet duurzaam en niet diervriendelijk. We doen er als sector zelf ook aan mee. We hebben bijvoorbeeld eieren met 1, 2 en 3 sterren, bio-eieren, vrije uitloopeieren en ga maar door. Iedere ondernemer probeert zijn eigen verdienmodel te creëren. Maar ondertussen framen we elkaar daarmee ook.'

De pluimveevakgroepvoorzitter vindt het dan ook de hoogste tijd om de veehouderij om op een goede en realistische manier voor het voetlicht te brengen. 'Daarom moet het gaan over harde cijfers en feiten. Die zullen misschien niet op alle punten gunstig zijn voor de veehouderij maar in dat geval moeten we door de zure appel heen bijten en naar oplossingen zoeken.'

Filmpje verwijderd

In een reactie zegt Pierre Berntsen, directeur Agrarische Bedrijven van ABN Amro dat in het gewraakte filmpje per abuis onjuiste informatie is gebruikt. 'Dat is onzorgvuldig en had niet mogen gebeuren. Het filmpje wordt verwijderd', aldus Berntsen.

Hij legt uit dat ABN Amro een groot aantal vestigingen heeft waar collega's hun maaltijden nuttigen. Voor de locatie Amersfoort is gekozen voor een catering concept dat vooral gebruik maakt van regionale, seizoensgebonden, plantaardige producten.

Op anders locaties worden weer voor andere concepten gekozen. Zo maakt het restaurant Circl gebruik van producten waarbij hergebruik en het voorkomen van afval voorop staat. Denk daarbij ook aan ganzen van Schiphol, bokjes van melkgeiten en vis afkomstig van ongewenste bijvangst.

Berntsen benadrukt dat ABN Amro een inclusieve bank is die graag impact wil maken door ondernemingen en de maatschappij te helpen bij verduurzaming.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer