%27Beeld+melkveehouderij+wordt+slechter+als+je+niets+doet%27
Interview
© Twan Wiermans

'Beeld melkveehouderij wordt slechter als je niets doet'

Een goed imago van de melkveehouderij is niet meer vanzelfsprekend. Een groepje melkveehouders in Drenthe is daarom De Melkveestudieclub begonnen, waar boeren vaardigheden worden aangeleerd om positief naar buiten te treden. Hans Brinke uit Orvelte is een van de bestuursleden.

Waarom een studieclub voor een beter imago?

'Net als veel collega-melkveehouders erger ik me aan de negatieve berichten over de sector in de media. De kalverfraude of de discussie over het kalf bij de koe houden. Dat doet mij echt pijn, zo'n gebrek aan kennis. Het lijkt dat, na de intensieve veehouderij en de bollenteelt, nu de melkveehouderij aan de beurt is. Daar willen we wat aan doen. Als boer moet je daar zelf op acteren. Doe je dat niet, dan wordt het beeld alleen maar slechter.'

Iedere ochtend een foto van een koeienkop en het verhaal erbij bij de burger bezorgen, dat zou toch mooi zijn

Hans Brinke, bestuurslid van De Melkveestudieclub

Hoe zijn jullie bij elkaar gekomen?

'Sietske Hilhorst en Geke Enting hadden het idee. Met zo'n twaalf gelijkgestemden zijn we op cursus gegaan bij communicatieadviseur Wija Koers in Hoogersmilde.
'Die cursus wordt de komende tijd herhaald voor andere melkveehouders die zich bij ons aanmelden. Om het laagdrempelig te maken, hebben we daar subsidie voor aangevraagd.'

Wat leer je op zo'n cursus?

'Kort gezegd hoe je de sector en je bedrijf positief in het nieuws krijgt. Melkveehouders kunnen goed voor hun dieren zorgen, maar we weten eigenlijk niet hoe we ons moeten verkopen. Je krijgt mediatraining en inzicht in het gebruik van bijvoorbeeld sociale media. Het zijn hulpmiddelen om zo verder te komen.'

Hans Brinke Orvelte
Hans Brinke Orvelte © Hans Brinke

Wat is jullie doel met De Melkveestudieclub?

'We willen een zo groot mogelijk platform van melkveehouders die aan het imago werken. Dat kan door zoveel mogelijk van hen de cursus te laten volgen. En het werkt, kijk maar hoe de lelietelers in Drenthe aan hun imago werken en zo hun positie weten te versterken.'

Leeft het onderwerp in Drenthe, dat is toch een agrarische provincie?

'In Drenthe valt het nog wel mee. Toch groeit ook hier de noodzaak alleen maar. Er is minder begrip voor ons dan voorheen. Ook in mijn omgeving merk ik dat er vooroordelen leven over de melkveehouderij. Via sociale media kun je daar zelf vrij eenvoudig wat aan doen. Wakker Dier doet dat ook, wij moeten het alleen slimmer spelen.'

Wat doe je zelf dan?

'Ik heb sinds kort een Instagram-account. Daarmee wil ik het verhaal achter de koe vertellen. Bijvoorbeeld iedere ochtend een nieuwe foto van een koeienkop met een verhaal erbij bij de burger bezorgen, dat zou toch mooi zijn.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer