Duitser+koopt+na+fipronilcrisis+nog+steeds+geen+Nederlands+ei
Nieuws
© Alex J.de Haan

Duitser koopt na fipronilcrisis nog steeds geen Nederlands ei

Pluimveehouders lijden nog steeds onder de gevolgen van de fipronilcrisis die een jaar geleden uitbrak. Vooral Duitse afnemers kopen geen Nederlandse eieren meer voor menselijke consumptie.

Pluimveehouders lijden daardoor veel schade, stelt Meldpunt Fipronil in een brief aan de Kamercommissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het meldpunt dringt opnieuw aan op een goede schaderegeling voor de boeren.

• Lees ook: Nog steeds pluimveebedrijven geblokkeerd

Een jaar geleden bleek dat het bedrijf Chickfriend in stallen het verboden bestrijdingsmiddel fipronil had gebruikt tegen bloedluis bij kippen. Honderden pluimveebedrijven gingen op slot. Op dit moment zijn nog steeds tientallen bedrijven geheel of gedeeltelijk geblokkeerd omdat de fipronil nog niet verdwenen is. De schade wordt geschat op 75 tot 100 miljoen euro.

Omdat informatie over de crisis zeer chaotisch verliep, richtten gemeenten in het pluimveegebied en boerenbelangenorganisaties Meldpunt Fipronil op. Ruim 2.700 vragen zijn beantwoord en zestig boeren kregen een coach. Deze maand wordt het meldpunt afgebouwd. Het Poultry Expertise Centrum in Barneveld neemt de taken over.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  27° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  31° / 16°
  10 %
 • Woensdag
  35° / 20°
  10 %
Meer weer