LTO+Noord+blij+met+toezeggingen+over+bodemdaling
Nieuws
© Arjen Vos

LTO Noord blij met toezeggingen over bodemdaling

LTO Noord is blij met de toezegging van provincie Noord-Holland dat alle opties open blijven om bodemdaling tegen te gaan.

Er is volgens provinciaal LTO Noord-voorzitter Rona Uitentuis grote bereidheid om met boeren in gesprek te gaan. 'Dat willen ze doen om de landbouw in het proces mee te nemen en het programma bodemdaling Noord-Holland vorm te geven.'

• Lees ook: Groot boerenprotest bij provinciehuis Haarlem

Maandag 3 december is de notitie van provincie Noord-Holland over de aanpak van bodemdaling in het veenweidegebied besproken door de statencommissie Natuur, Landbouw, Water & Natuur. Een grote groep boeren kwam hier met trekkers op af om met een publieksvriendelijke actie aandacht voor dit onderwerp te vragen.

Waardering

Provinciaal LTO Noord-voorzitter Rona Uitentuis, die ook insprak tijdens de vergadering, bespeurde een grote waardering onder statenleden voor het landschap dat door boeren wordt beheerd. 'We hebben vandaag als sector laten zien dat bodemdaling en CO2-uitstoot bij ons hoog op de agenda staan.'

Er dient nog veel meer onderzoek gedaan te worden op dit thema, zo werd onderschreven door alle fracties. 'Alle opties blijven dan ook open in plaats van de eenzijdige focus op natte teelten die aanvankelijk in de notitie zat', stelt Uitenhuis..

Maatwerk

Gedeputeerde Cees Loggen van provincie Noord-Holland gaf aan dat hij graag maatwerk ziet en dat er geen ‘one size fits all’ oplossing is. LTO Noord pleit ook voor gebiedsprocessen van onderaf en is tevreden met de resultaten en toezeggingen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer