Oost+tegen+West
Column
© Ruud Ploeg

Oost tegen West

Nu het nieuws over onze verhuizing eindelijk in de openbaarheid is, stromen de reacties binnen. Kaartjes en digitale berichtjes, met veelal lieve en jubelende gelukwensen. Van ‘wauw, terug naar je roots’ tot ‘wat een dapper avontuur’ en ‘succes in jullie woonkeet’ – vergezeld door een ietwat sarcastisch knipogende emoticon.

Tja, die woonkeet. We hebben er eentje gevonden op Marktplaats. Qua aantal vierkante meters doet hij niet onder voor ons huidige huis, dus het lijkt me vol te houden met drie kinderen en een hond. Ook omdat we ondertussen bouwen aan een nieuwe woning. Daar moesten we wel voor met de gemeente Weesp om tafel, want een nieuw gebouw neerzetten op zo’n gewilde kavel langs de Vecht mag niet zomaar. Tenzij je de agrarische noodzaak kunt aantonen.

Dat konden we.

Overigens is ‘gewild’ relatief: als we aan mensen in Drenthe vertellen waar we naartoe verhuizen, zie ik hun wenkbrauwen verbaasd omhoogschieten. ‘Weet je het zeker? Wat moet je in die drukte, die fijnstof? Pal langs de A1, een treinspoor in je achtertuin en laag overkomende vliegtuigen. Mensen met haast. Voor geen goud zou ik ernaartoe verhuizen.’

Oost kijkt neer op West. Zes jaar geleden was het precies andersom. Toen we destijds onze vrienden, familie en collega’s vertelden over onze ‘emigratie’ naar Drenthe, keek men alsof we naar een ontwikkelingsland zouden gaan. ‘Wat moet je in Drenthe, de periferie? Daar is toch niks?’ Waarschijnlijk denken alle Randstedelingen dat.

Ik ooit ook.

Maar nu weet ik dat Drenthe prachtig is. De heide, bossen en boerderijen. De zwemmeertjes in de zomer. En jazeker, er wonen schatten van mensen. Met oog voor elkaar, de natuur. Misschien wat minder hip, maar des te puurder. En koffietentjes zijn er heus, boetiekjes ook. Bovendien ben ik volgens mijn moeder ooit in deze provincie verwekt, dus ik heb er toch meer roots dan ik dacht.

Daarom zal ik mijn best doen de kloof te dichten; mooie verhalen te vertellen over Oost in West. Zolang ik daar maar niet één lange file richting Drenthe door creëer ;-)

Bekijk meer over:

Op de splitsing (3/3) Multifunctionele landbouw
Op de splitsing (2/3) Multifunctionele landbouw
Op de splitsing (1/3) Multifunctionele landbouw
Sporen in beton Multifunctionele landbouw
In de soep ermee Multifunctionele landbouw
Ook wij zijn geen superman Multifunctionele landbouw
Ernst waant zich Jambo Multifunctionele landbouw
Wat moet een Rus daarmee? Multifunctionele landbouw

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer