Op+de+splitsing+%281%2F3%29
Column
© Ruud Ploeg

Op de splitsing (1/3)

Op het kavelpad loopt een blonde vrouw. In de dertig, maar nog steeds een meisje. Voor haar uit fietsen twee kindjes, jongetjes. De jongste heeft nog zijwieltjes, al kan hij bijna zonder. Hun zusje volgt in de kinderwagen. Ze kraait en klapt in haar handjes, haar haartjes in een dappere staart.

Een luchtig tafereel. Zo lijkt het. Maar de vrouw is in zichzelf gekeerd, haar mond als een smalle streep op een strak gezicht. Ze peinst, piekert en kijkt naar boven. Alsof ze om bevestiging vraagt.

Zonder dat het haar eerder was opgevallen, splitst het kavelpad ineens in tweeën. De vrouw staat stil. Links gaat het onverhard een heuvel op; hobbelig en onbekend. Rechts leidt het pad naar de zorgboerderij. Haar boerderij, hun boerderij. De plek waar ze zo lang heeft moeten wennen, waar ze zich vaak een vreemde voelde. Maar waar ze sinds een jaar gelukkig lijkt.

Op de splitsing staat een harde wind. De vrouw duikt in haar jas. Haar gedachten razen, haar ogen tranen. Waar zijn haar zoontjes? 'Hier mama, we staan op de heuvel. Wat is het hier mooi: we zien een stad. Een rivier, een nieuw huis, rode koeien, een polder, treinen en vliegtuigen.' De vrouw ontspant. 'Wat zien jullie nog meer?'

Zonder dat het haar eerder was opgevallen, splitst het kavelpad ineens in tweeën

Hanna Hilhorst, zorgboerin in Echten

'Het huis van opa en oma.' De jongens springen op en neer. 'En daar loopt ome Maarten. En Sjoerd. Suzan. Karlijn, Gerlinde. Ben en Sas. Marjolijn, Ferry en Anouk. Rob, Inès, Gabi en Anne-Katrien. Jannes, Stijn en Lisette. En nog veel meer mensen. Dat zijn toch onze vrienden?'

De vrouw lacht en snuit in een zakdoek. 'Ja, onze vrienden. Wat hebben we hen gemist. Zwaai maar naar hen en zeg dat we eraan komen.' Opluchting, ze klinkt gedecideerd. Ze durft de stap te nemen, opnieuw. Een verhuizing, een andere boerderij. Lang heeft ze ernaar verlangd: terugkeren naar de Randstad, terug naar huis. En toch. Weer die sprong in het diepe, weer een afscheid: hoe zullen de deelnemers reageren?

De zon breekt door. Alsnog een teken? Vanaf de boerderij komt haar man haar tegemoet, ze omhelzen elkaar. Wat ziet hij er goed uit: vastberaden, verheugd. 'Zullen we het iedereen gaan vertellen?'

Bekijk meer over:

Sporen in beton Multifunctionele landbouw
In de soep ermee Multifunctionele landbouw
Ook wij zijn geen superman Multifunctionele landbouw
Ernst waant zich Jambo Multifunctionele landbouw
Wat moet een Rus daarmee? Multifunctionele landbouw
Inwinteren in bikini Multifunctionele landbouw
Op haar warme borst Multifunctionele landbouw
De klant is koningin Multifunctionele landbouw

Weer

 • Maandag
  25° / 13°
  10 %
 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  70 %
Meer weer