Reesink van start met elektrische voermengwagen

Reesink Agri presenteerde dinsdag de Kuhn MoRe, een elektrisch aangedreven voermengwagen. Inmiddels zijn er een paar maanden ervaring mee opgedaan.

Om te zien hoe de voermengwagen in de praktijk werkt, bezocht de pers het melkveebedrijf van maatschap Groot Roessink in Baak. ‘De ambitie van dit gezinsbedrijf ligt op het verder optimaliseren, het creëren van een energieneutrale bedrijfsvoering en het toepassen van de circulaire economie’, zegt Ton Groot Roessink.

Zo heeft het bedrijf een vergister waarmee elektriciteit en warmte uit mest wordt geproduceerd. Met de geproduceerde warmte worden bedrijfsprocessen en de woonhuizen verwarmd. Omdat naast eigen gebruik nog elektriciteit over is, kan het een uitkomst zijn om met een elektrisch aangedreven voermengwagen te werken.

Brandstof en CO2

Als grootste voordeel noemt Roessink dat het bedrijf hiermee brandstof van de trekker uitspaart en daarbij natuurlijk ook de CO2-reductie. De 24 kuubs voermengwagen wordt gevuld met een verreiker en indien er geen trekker beschikbaar is de voermengwagen achter de verreiker te koppelen. Dat kan nu dus omdat er geen aftakas nodig is.

Bijladen is beter voor de batterij dan de stroom tot 0 procent op gebruiken

De batterij wordt op het bedrijf aan een 380 Volt contactdoos geladen en de voermengwagen kan met een afstandsbediening vanaf de verreiker worden bediend.

Kuhn voermengwagen

Het initiatief voor deze wagen ligt bij Reesink Agri. In samenwerking met de zusterbedrijven Reesink Industries en Motrac Industries is het idee ontstaan en uitgewerkt. Dit alles in nauw contact met Kuhn, de fabrikant van de voermengwagen, waarvan Reesink importeur is.

Het idee is om in navolging van de elektrisch aangedreven auto’s de CO2-uitstoot te minimaliseren. De landbouw wordt regelmatig geconfronteerd als zou ze teveel CO2 uitstoten. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat de landbouw maar voor 5 procent verantwoordelijk is voor de CO2-uitstoot.

De grootste vervuilers zijn de bebouwde omgeving (32 procent), de industrie (31 procent), het verkeer (21 procent) en overig (11 procent). ‘CO2-reductie moet in de genen zitten om erin de landbouw mee bezig te zijn’, zegt directeur Pieter Koeman van Reesink.

Batterijpakket

Deze gedachte is ook de drijfveer van dit project. In overleg met Kuhn hebben ze een 24 kuubs voermengwagen genomen en daarbij de gebruikelijke aftakasaandrijving vervangen door een elektrische aandrijving. Hiervoor is op de wagen een batterijpakket geplaatst van 390 Volt en een capaciteit van 39kWh.

Deze batterijen zijn geen standaard eenheden, maar wel opgebouwd uit standaard elementen. Het batterijpakket is gelijk ook het duurste onderdeel van dit project, maar de trend is naar meer elektrisch aangedreven machines en daar vanuit gaande mogen we aannemen dat de prijs zal dalen naarmate het aantal toepassingen zal stijgen.

Reesink verwacht dat de levensduur ongeveer tien jaar zal zijn. Voor het gebruik adviseert Reesink de batterij steeds tussen de 40 en 80 procent geladen te houden. Bijladen is beter voor de batterij dan tot 0 procent op gebruiken.

Reesink Agri is voornemens om het komend jaar nog vijf van deze wagens van een elektrische aandrijving te voorzien en op verschillende plaatsen in te zetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  17° / 6°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 7°
  50 %
 • Zaterdag
  15° / 6°
  60 %
Meer weer