Secuur zaaien ondanks verschil in grondsoort

Enthousiast vertelt Leon Jansen over zijn familiebedrijf. De Kuhn Espro 3000 past volgens hem prima bij de werkzaamheden op het akkerbouwbedrijf.

Secuur+zaaien+ondanks+verschil+in+grondsoort
Reesink Technische Handel

'Wij hebben een familiebedrijf met zo'n 130 hectare grond, waarop voornamelijk aardappelen, uien, suikerbieten en graan wordt verbouwd', vertelt hij. 'De grond is niet overal hetzelfde. We hebben te maken met zware en lichte stukken. Daarom is het belangrijk dat er goed en gelijkmatig gezaaid kan worden. Het blootliggen van zaad was altijd een probleem. Bij de Kuhn Espro 3000 wordt er veel meer druk gezet op de zaaischijven, waardoor zelfs de taaie grond goed doorsneden wordt.'

Druk op de zaaischijven

'Je kunt met deze machine heel secuur zaaien', gaat Jansen verder. 'Bovendien zit er veel meer druk op de zaaischijven, waardoor ook in taaie grond zo gezaaid kan worden dat het zaad gedekt ligt.' Het zaaibed wordt door de Kuhn Espro 3000 gevormd door 2x2 sporenwoelers en een compacte schijveneg en vervolgens aangedrukt door een bandenpakker.

Het zaaisysteem bestaat uit een zaaikouter met dubbele schijven. De machine heeft een zaadopslag van zo'n 2.200 liter.

'Ik werk over geploegd land met een snelheid van 8 tot 10 kilometer per uur. Dat gaat prima', vertelt de akkerbouwer. 'Daarnaast vind ik het een voordeel dat de machine via een scherm vanaf de trekker is te bedienen en dat het onderhoud eraan minimaal is. Omdat het een getrokken machine is, wordt het gewicht beter verdeeld en kan ik met mijn trekker op een lagere bandenspanning rijden.'

'Een minpunt vind ik dat het zaaibed onder de buik van de trekker en daardoor boven de trekkersporen in het land ligt', gaat Jansen verder. 'Dit hebben we voor een groot deel kunnen ondervangen door een rotorkopeg tussen de trekker en de machine te hangen. Deze draait net door de grond. De schijven van de Espro gaan vervolgens dieper de grond in, waardoor deze op een natuurlijke wijze meer open blijft. Daardoor is de grond beter bewerkbaar en meer geëgaliseerd.'

'Voor de opkomst van de gewassen maakt dat niet zoveel uit, maar het is een stuk makkelijker bij het oogsten', legt de ondernemer uit. 'Op stukken met minder taaie grond kunnen we met de Kuhn Espro rechtstreeks over de ploegsnee rijden, zonder de rotorkopeg er tussen te hangen.'

Kuhn Cultimer

Naast de Kuhn Espro gebruikt Jansen ook een getrokken Kuhn Cultimer cultivator. Aansturing en diepteregeling hiervan worden hydraulisch geregeld.

Jansen benadrukt dat bewust voor een getrokken machine is gekozen. 'Doordat het gewicht hoog is, loopt hij heel stabiel. En de machine is ruim gebouwd. Daardoor wordt verstopping voorkomen en vindt een betere vermenging plaats. Wij werkten eerst met een triltand- en een vaste tandcultivator. Deze machine kan het allebei. Dat maakt het qua investering extra interessant.'

In Nederland is Kuhn met name bekend in de veehouderij, maar ook voor de akkerbouw biedt de A-leverancier een breed pakket aan machines. 'Zo'n twintig jaar geleden kochten we via P. Kriesels Landbouwtechniek in Wouw voor de eerste keer een ploeg van Kuhn. Die is ons uitstekend bevallen. De producten van Kuhn zijn degelijk, robuust en eenvoudig in gebruik. Daarnaast hebben we goede ervaringen met deze dealer', legt de akkerbouwer uit.

• Klik hier voor meer informatie

Reesink Technische Handel

Vanuit onze vestigingsplaats Apeldoorn richten wij ons op de verkoop van landbouwwerktuigen aan landbouwmechanisatiebedrijven in Nederland. Onze bestaansgrond...

Lees verder »

Meer van Reesink Technische Handel

Meer artikelen van Reesink Technische Handel »

Artikelen over Reesink Technische Handel